V Česku hrozí bouřky, kroupy i přívalové deště. Vyčasí se o víkendu?

Bouře nedaleko Opatova u Vyskytné 20. května 2022.

Počasí 26.8.2022 (7:10)

Následující dny se v Česku ponesou ve znamení dešťů. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V pátek dokonce platí výstraha před bouřkami, a to od 14 do 23 hodin. Hrozí také přívalové deště a kroupy. Pršet pak bude i o víkendu.

V pátek bude polojasno až skoro jasno, zpočátku místy mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne zejména v Čechách přibyde oblačnosti. ČHMÚ ve své předpovědi hlásí místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 26 až 30 °C, na horách kolem 22 °C. Slabý proměnlivý vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Odpoledne a večer se mohou ojediněle vyskytovat silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů a kroupami. V zasažených územích může dojít k rozvodnění menších toků. Výstraha ČHMÚ před bouřkami proto platí i v pátek, a to od 14 do 23 hodin.

„Výstraha platí po celém území ČR. Bouřky se však nemusí objevit všude. Je ale dost pravděpodobné, že během dne zhruba polovinu republiky zasáhnou,“ konstatovala ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka z ČHMÚ Jana Hujslová.

Také v sobotu bude oblačno. Zpočátku ojediněle, postupně místy lze očekávat občasný déšť, přeháňky nebo bouřky, v některých případech silné. Večer by měly srážky ubývat.

Nejvyšší teploty v Čechách se budou pohybovat v rozmezí 21 až 25 °C, na Moravě a ve Slezsku dosáhnou 29 °C. Slabý proměnlivý, místy mírný západní až severozápadní vítr v bouřkách přechodně zesílí. Právě během bouřek se mohou ojediněle vyskytovat přívalové srážky. Meteorologové předpokládají, že by mohli i v tento den vydat výstrahu před bouřkami.

A deštivé počasí bude panovat rovněž v neděli. Během posledního dne v týdnu by mělo být většinou oblačno. Na východě a severovýchodě budou srážky jen místy a ojediněle bouřky. Odpoledne přestane pršet a oblačnosti začne ubývat. Nejvyšší denní teploty by mohly dosáhnout 25 °C.

Tagy: