Tragédie v Tatrách, kde zemřela Češka: Dvacetiletá voda, stezka nebyla udržovaná, říká svědek

Sesuv půdy v Belianských Tatrách na Slovensku

Mrtvá žena v Tatrách

Když v Belianských Tatrách na Slovensku došlo k sesuvu kamenné laviny, byl Miloš Monka v práci, tedy v hotelu. Právě tam začali záchranáři přivážet zraněné turisty. Jak děsivé následky bude mít řádění živlů, při němž přišla o život jedenapadesátiletá Češka a o rok mladší Slovenka, prý zpočátku nikdo netušil. Podle jeho odhadu se však místem prohnala aspoň dvacetiletá bouřka. Pro web tvnoviny.sk Monka naznačil, že stezka, na které k nehodě došlo, nebyla v posledních letech udržována.

„Zpočátku jsme nevěděli o žádném neštěstí. Mysleli jsme si, že jde jen o prudkou vodu, která se přehnala Monkovou dolinou. Pak mi ale host, ubytovaný u mě doma, poslal video, na kterém bylo vidět, že hladina vody stoupla na kritickou výšku. Utíkal jsem proto zjistit, jestli je všechno v pořádku,“ sdělil Monka webu tvnoviny.sk a dodal, že to byla minimálně dvacetiletá voda.

ČTĚTE TAKÉ: Exkytarista „Redhotů“ usmrtil chodce, je před soudem. Koukal při řízení do mobilu, zuří rodina

Později se vrátil zpátky do práce. „Asi hodinu poté, co jsem se vrátil, mi psal bratr, který je dobrovolný hasič, že jedou do Belianských Tater, protože tam jsou nějací zranění turisté. Už tehdy věděli i o zesnulých,“ dodal Monka.

V tom okamžiku prý všichni v hotelu zpozorněli, neboť bylo jasné, že zachráněné budou svážet k nim. „Ihned jsme začali shánět deky, teplé věci a vařili pro podchlazené čaj,“ poznamenal zaměstnanec hotelu s tím, že ubytovaní hosté na ně v tu chvíli nevěřícně koukali, neboť netušili, co se děje.

„Nejdříve jsme věci na zahřátí nosili k autobusu, který byl u fotbalového hřiště, později zraněné a evakuované vozili přímo k hotelu, kde už byl připraven čaj, polévka a deky,“ sdělil Monka.

Zaměstnanec hotelu také naznačil, že mezi místními převládají obavy o turistickou sezónu. „Teprve začala a jediná stezka nyní není přístupná,“ uvedl.

O život přišly dvě ženy

Nejvíc jim je ale prý líto vyhaslých životů. Během tragédie totiž přišla o život jednapadesátiletá Češka a o rok mladší Slovenka. Další tři lidé byli převezeni do nemocnice v Popradu. Dva byli v pátek propuštěni, jedna osoba zůstala hospitalizovaná.

„Naše ambasáda je připravena poskytovat plnou konzulární asistenci. S ohledem na rodinu oběti ale nebudeme poskytovat žádné detaily,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

Neštěstí se stalo při silné bouři, během které se sesunula půda. Ta zasáhla přístřešek, pod nímž se před bouřkou schovávalo šestnáct lidí.

„Věříme, že kompetentní lidé se k tomu postaví a začnou situaci řešit. Říkáme jim, že v potocích je popadané dřevo a vykácené lesy. Stezka se v posledních letech neudržovala. Je sice naučná, ale naučné tabule už minimálně dva roky neeviduji,“ upozornil Monka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Důlní neštěstí v Polsku. Jeden horník zemřel, další je stále nezvěstný

Tagy: