Britové odhalili původní plán Rusů na Ukrajině. Podařil se jen v Chersonské oblasti

Ruští vojáci střežící Severokrymský kanál v Chersonské oblasti

Vývoj bojů na Ukrajině (13. 5.)

Ústřední součástí původního ruského plánu invaze na Ukrajinu bylo s vysokou pravděpodobností podřídit většinu ukrajinských oblastí dlouhodobé proruské správě, ale podařilo se to zatím jen v Chersonské oblasti. Uvedlo to v sobotu ráno britské ministerstvo obrany ve své pravidelné svodce o situaci na Ukrajině zveřejněné na Twitteru.

Ruskem dosazená vojensko-civilní správa v Chersonské oblasti uvedla, že požádá Moskvu, aby region začlenila do Ruské federace, potvrdilo britské ministerstvo. Už ve středu ruskojazyčný web BBC informoval, že oblast na jihu Ukrajiny chce požádat ruského prezidenta Vladimira Putina o začlenění do Ruské federace.

Britské ministerstvo obrany v sobotu upozornilo, že pokud Rusko v Chersonu zorganizuje referendum o připojení oblasti k Rusku, téměř jistě výsledky zmanipuluje, aby ukázalo, že jasná většina obyvatel je pro opuštění Ukrajiny. „Občané v Chersonské oblasti budou pravděpodobně nadále demonstrovat svůj odpor vůči ruské okupaci,“ uvedlo britské ministerstvo obrany.

„Skutečnost, že Rusku se podařilo dosadit proruské místní vedení jen v Chersonu, zvýrazňuje neúspěch invaze Ruska, pokud jde o pokrok směrem k jeho politickým cílům na Ukrajině,“ píše také ministerstvo.

Rusko se po téměř třech měsících války podle západních tajných služeb soustředí na ovládnutí rozsáhlých území na východě a jihu Ukrajiny.

Tagy: