Život v Zelenodolsku připomíná boj o přežití. Na základně hraje i česká melodie

Štáb CNN Prima NEWS překvapila česká melodie na ukrajinské základně.

Reportér natáčel v ukrajinské obci Zelenodolsk

Nevybuchlé rakety v polích a nepřítel prakticky za lesem. Život obyvatel ukrajinské obce Zelenodolsk připomíná boj o přežití. S domobranou této vesnice, která se ocitla v sevření fronty, natáčel štáb CNN Prima NEWS.

Město Zelenodolsk má ve svém znaku dívku s holubicemi míru mezi roztaženými pažemi. Příliš míru si ale v posledních třech měsících neužilo, je přímo na jižní frontové linii. „Tohle je raketa Uragan. Je zarytá dva a půl metru do země. Bojová hlavice tam stále je a čeká, až přijedou pyrotechnici a věc vyřeší,“ popsal na místě reportér Matyáš Zrno.

O tom, jaké následky má ruské ostřelování, ví nejvíc místní paramedik. „Po zásahu může vzniknout hned několik tržných ran, které se musí hned zaškrtit. Proto škrtidla potřebují nejen vojáci, ale jsou hodně důležitá i pro obyčejné lidi,“ přiblížil.

Většina obyvatel už z města odešla – a není se co divit. „Dělám si starosti. A ne jenom já. Všichni, kdo žijí na Ukrajině,“ uvedla místní obyvatelka.

Zbyli tu hlavně muži. „Posadil jsem rodinu na vlak do Polska a odtud odjeli do Itálie. A já jsem vstoupil do Národní gardy, abych bránil svoji zemi,“ prohlásil jeden z vojáků. „3. března zasáhla můj dům raketa. Evakuoval jsem rodinu do Krivého Rihu a vstoupil tu do armády,“ doplnil další.

První dny války tu byly chaotické. Dobrovolníci stavěli barikády ze všeho, co měli po ruce. Cestu ruským tankům měly přehradit třeba i licí pánve na taveninu, které obránci přivezli z nedalekých metalurgických závodů.

Česká melodie na ukrajinské základně

„Za posledním ukrajinským check-pointem se musí všichni označit zelenou páskou, aby si nás vojáci nespletli s nepřítelem. I tady přitom potkáte rybáře na kole nebo paní, která jde z nákupu,“ informoval reportér z místa.

Také nedaleko elektrárny, kvůli které město kdysi vzniklo, se najdou stopy po raketových útocích. „Teď se vede válka dělostřelectva. Taktika spálené země, protože na nás jinak nemůžou,“ zhodnotil ukrajinský voják.

„O kus dál drží pozice další jednotka. Poté, co jsme prošli zkouškou ze štípání dříví, nás zvou dál,“ popsal Zrno, který narazil i na 61letého muže v uniformě. „Loni mi řekli, že už nemusím bojovat, ale stalo se, co se stalo – útok na Ukrajinu. Takže jsem šel zase. Javeliny nám nedali. Jsou modernější a efektivnější, ale bohužel je nemáme,“ sdělil starší voják.

Zpátky na základně pak štáb CNN Prima NEWS zaujala česká melodie z mobilu jednoho vojáka – pouštěl si píseň Jožin z Bažin. „V roce 2019 jsme byli v Praze na koncertu skupiny Metallica. A ta to tam zahrála,“ vysvětlil.

Tagy: