Britský velvyslanec poprvé česky: Pomlázkám nerozumím, humor máte ale stejný jako my

Učí se česky, chodí do divadla Járy Cimrmana a jak sám říká, „je tu novej“. Nový britský velvyslanec Matt Field zaujal hlavně na sociálních sítích. Pro CNN Prima NEWS poskytl exkluzivně svůj úplně první rozhovor v češtině. Podle něj jsou si Češi a Britové bližší, než se může zdát. I třeba v zájmu o královskou rodinu.

V úřadu je od ledna, česky se začal učit ještě předtím. A teď poprvé česky mluvil i před kamerami. Podle Matta Fielda je jazyková dovednost pro diplomata totiž zásadní. „Je to pro mě nejlepší způsob, jak porozumět této zemi a jejím lidem. A také je to výraz úcty,“ sdělil Field a přiznal, že čeština je náročná. „Byl jsem zvědavý, jestli Češi a Britové opravdu mají stejný smysl pro humor. A myslím, že mají,“ dodal britský velvyslanec.

Mnohé Čechy zaujal na sociálních sítích už svým příjezdem do Prahy. Jeho první příspěvek vidělo přes jeden a půl milionu lidí. Českým tradicím ale tak úplně nerozumí. „Pomlázka pro mě byla úplná novinka. Viděl jsem pár lidí v ulicích, ale popravdě téhle tradici nerozumím. Koledovat asi nejspíš chodit nebudu,“ řekl Field s tím, že o Velikonocích navštívil s rodinou Český ráj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Harry a William se na korunovaci neusmíří, míní experti. Jak bude jejich setkání vypadat?

Zájem Čechů o královskou rodinu ho naopak v některých chvílích až dojal. „Udělalo to na mě velký dojem. Dojala mě i ta hluboká soustrast, kterou Češi nám Britům projevili, když zemřela královna,“ sdělil velvyslanec.

Jezdí tramvají i vlakem

Žádný tuzemský automobilový veterán jako měla jedna z jeho předchůdkyň Jan Thompsonová si ale pořizovat neplánuje. „Teď nemám auto. Rád používám dopravní systém v Praze. Jezdím tramvají, autobusem, vlakem a tak dále,“ uvedl Field.

Jeho práci velvyslance stejně jako řadu dalších lidí ovlivnila i válka na Ukrajině. „Zasáhla nás všechny. Spojené království i Česká republika mají s ruskými útoky na svém území své zkušenosti, a proto jsme reagovali tak rychle. Víme, že Ukrajina bojuje za nás všechny, pomáhá bránit evropskou demokracii,“ podotkl.

Britší velvyslanci v České republice zpravidla tráví čtyři roky. Diplomatická mise Matta Fielda tak pravděpodobně skončí v roce 2027.

Tagy: