Za zatajení návštěvy covidové země hrozí Britům i 10 let vězení a mastné pokuty

Terminál londýnského letiště

Rekreantům v Británii hrozí za lhaní vězení

Kdo přicestuje do Velké Británie a zalže ohledně pobytu v rizikové covidové destinaci, může jít až na 10 let do vězení, informoval web The Sun. Má se dokonce jednat o vyšší trest než pro některé usvědčené sexuální predátory. Za vyhnutí se povinné desetidenní karanténě ve vládou nasmlouvaných hotelích pak lidem hrozí pokuta 10 tisíc liber.

S cestujícími, kteří budou podvádět úřady a nepřiznají, že se vrací ze zemí, které jsou zařazeny Velkou Británií na takzvaný červený seznam, bude zacházeno jako s kriminálníky. Uvedl to v úterý britský ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Na seznamu je aktuálně 33 „zapovězených zemí“ jako například Portugalsko, Brazílie, Argentina, Venezuela, Spojené arabské emiráty, Jihoafrická republika, Kolumbie, Chile, Panama, Mauricius, Ekvádor, Uruguay, Peru nebo Seychely.

Vysoké pokuty za vyhnutí se testu nebo karanténě

Lidé, kterých se týká povinnost absolvovat testy či karanténu v k tomu určených hotelech, pak mohou čelit pokutám. Sankce až do výše dvou tisíc liber (přes 58 tisíc korun) hrozí za neabsolvování testu na COVID-19 při příjezdu. Pokud budou lidé na odmítnutí testu trvat, pošlou je do delší izolace. Pokuta 10 tisíc liber (293 tisíc korun) pak hrozí těm, kteří z vládou nasmlouvaných karanténních zařízení vyklouznou.

„Tvrdě zakročíme proti lidem, kteří poskytnou nepravdivé informace v příjezdovém formuláři (passenger locator form). „Kdokoliv bude lhát v příjezdovém formuláři a snažit se utajit, že byl v zemi na červeném seznamu během deseti dnů před příjezdem sem, bude čelit trestu odnětí svobody až na deset let,“ uvedl ministr zdravotnictví před britskými poslanci.

„Trojnásobný testovací zámek“ za 300 liber

Hancock rovněž uvedl, že vláda podepsala smlouvy se šestnácti hotely a zajistila na příští týden 4 600 pokojů pro cestující přicházející z červených zemí. Přísnější restrikce mají vejít v platnost příští týden a očekává se, že budou trvat nejméně do 31. března.

Ministerstvo zdravotnictví rovněž uvedlo, že cestující budou muset po příjezdu do Velké Británie absolvovat dva testy, a to druhý a osmý den z desetidenní karantény. Cestující jsou navíc již teď povinni projít testem 72 hodin před příjezdem do země. Takzvaný „triple test lock“ (trojnásobný testovací zámek) bude při návratu do Británie stát okolo 300 liber (asi 8 800 korun).

Tagy: