Springsteen se vrací do Prahy. The Boss přiveze jedinečnou show, rozplývají se experti

Bruce Springsteen se po dlouhých 12 letech vrací do Prahy na svůj jediný koncert ve střední Evropě, který bude zároveň jeho největším koncertem v České republice. Uskuteční se 28. května na pražském letišti Letňany.

Bruce Springsteen přezdívaný The Boss, jehož časopis Rolling Stone označil za „ztělesnění rock’n’rollu“, je s více než 140 miliony prodaných desek po celém světě a více než 70 miliony ve Spojených státech jedním z komerčně nejúspěšnějších umělců všech dob. Mezinárodní turné Springsteena a The E Street Band v roce 2023 odstartovalo v únoru v amerických arénách a je první koncertní šňůrou od ukončení The River Tour v roce 2017. Tuto čtrnáctiměsíční řadu koncertů časopisy Billboard a Pollstar označily svého času za nejlepší světové turné. Letošní koncerty pokračovaly na jaře a v létě v Evropě, v srpnu se vrátily do Severní Ameriky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Marie Rottrová chystá velkolepý koncert. Playlist zatím nemá, hosta prozradila jen jednoho

Za podpory The E Street Horns a The E Street Choir se na evropské turné Springsteena a The E Street Band 2023 prodalo více než 1,6 milionu vstupenek – a vysloužilo si všeobecné uznání jako jedno z nejlepších vystoupení v kariéře kapely. Časopis Billboard ho ocenil jako „nejlepší show na světě“, zatímco deník The Daily Telegraph ho označil za „jednu z nejlepších show všech dob“, pětihvězdičkových recenzí se turné dočkalo od deníků The Times, The Independent, NME a mnoha dalších. K nejvýznamnějším událostem patřil dvoudenní start v Barceloně, který „rozpoutal euforii“, jak uvedl deník El Correo, dále vystoupení pro více než 130 000 fanoušků během dvou koncertů v londýnském Hyde Parku a závěrečný večer pro více než 70 000 lidí v italské Monze. Turné po 14 zemích zahrnovalo několikadenní vystoupení v Barceloně, Dublinu, Paříži, Amsterdamu, Göteborgu, Oslu, Londýně a Kodani.

Springsteen získal celkem 20 cen Grammy, Oscara, dva Zlaté glóby a zvláštní cenu Tony. V roce 1999 byl Springsteen uveden do Rock-and-rollové síně slávy – kam ho v roce 2014 následovala skupina The E Street Band. V roce 2013 obdržel vyznamenání Kennedyho centra a o tři roky později mu prezident Barack Obama udělil Prezidentskou medaili svobody, nejvyšší civilní ocenění v zemi. V roce 2023 Springsteena v Bílém domě vyznamenal také prezident Joe Biden Národní medailí umění.

Springsteen přerušil vystupování s kapelou The E Street Band, v roce 1989, po deseti letech však její činnost obnovil a odehrál s ní sérii koncertů, které zdokumentoval speciál HBO, vyšla na DVD a albu Live in New York City. K vrcholům obnovené činnosti kapely patřilo benefiční turné Vote for Change z roku 2004, The Rising Tour z roku 2002 – včetně rekordních deseti večerů na Giants Stadium, Wrecking Ball World Tour z roku 2012 a The River Tour z roku 2016, které se stalo svého času nejvýdělečnějším turné. Podle časopisu Pollstar je Springsteen jedním ze čtyř umělců, kteří od roku 1980 prodali více než 20 milionů vstupenek.

CENA VSTUPENEK OD 1 690,- Kč
LIVE NATION PŘEDPRODEJ OD 1. 11. 2023 V 11:00
TICKETMASTER PŘEDPRODEJ OD 2. 11. 2023 V 9:00
VSTUPENKY V PRODEJI V SÍTÍCH TICKETMASTER A TICKETPORTAL OD 3. 11. 2023 V 10:00

Tagy:
časopis koncert Letňany hudební skupina Česko Praha střední Evropa Bruce Springsteen turné vstupenka E Street Band The River Tour