Bruce Willis ukončil kariéru. V herectví mu brání vážná nemoc, oznámila rodina

Americký herec Bruce Willis ukončil svou hereckou kariéru. Lékaři 67letému Willisovi nedávno zjistili afázii, nemoc, při níž v důsledku poškození některých oblastí mozku pacient do určité míry přichází o schopnost mluvit a porozumět řeči.

„Chtěli jsme jako rodina sdílet s Bruceovými skvělými podporovateli, že náš milovaný Bruce se potýká s určitými zdravotními problémy a nedávno mu byla diagnostikována afázie, která poznamenává jeho kognitivní schopnosti,“ píše se ve vyjádření rodiny. „V důsledku toho a po pečlivém zvažování Bruce zanechává své kariéry, která pro něj mnoho znamenala,“ pokračuje příspěvek na instagramovém profilu hercovy dcery Rumer Willisové.

Willisova rodina dále uvedla, že je to pro ně všechny opravdu náročné období. „Velmi si vážíme vaší trvalé lásky, soucitu a podpor“.

„Procházíme tím jako silná rodinná jednotka a chtěli jsme do toho zapojit jeho fanoušky, protože víme, jak moc pro vás znamená, stejně jako vy pro něj. Jak Bruce vždycky říká: ‚Žijte to‘, a právě to máme v plánu společně udělat,“ končí vzkaz podepsaný hercovými dcerami Rumer, Scout, Tallulah, Mabel a Evelyn Willisovou a Bruceovou manželkou Emmou Heming Willisovou a jeho bývalou ženou Demi Mooreovou.

Afázie vzniká v důsledku poškození mozku například po mozkové cévní příhodě, úrazu hlavy, či nádorového onemocnění. Vyskytuje se v různých podobách podle toho, jaká část mozku byla poškozena, a projevuje se různě, od lehkých poruch vybavování slov až po úplnou ztrátu řeči a rozumění.

Byl obsazován do rolí drsňáků

Hvězdnou kariéru Bruce Willise v polovině 80. let minulého století odstartovala role v komediálně pojatém detektivním seriálu, největší slávu mu ale přinesli různí akční hrdinové. Hlavně životem omlácený policajt John McClane z pětidílné série Smrtonosná past, kterému ovšem zdatně sekunduje třeba Joe Hallenbeck z filmu Poslední skaut (1991). Willis ale několikrát také ukázal, že zvládne zahrát i vážnější role.

Z jeho filmografie se vymyká zejména psychiatr Malcolm Crowe z mysteriózního dramatu Šestý smysl, který v roce 1999 natočil režisér Manoj Night Shyamalan. Role dětského psychiatra sice zpočátku vzbuzovala spíše ironické poznámky filmových publicistů na adresu Willisových hereckých schopností, výsledek však překonal všechna očekávání. Na první pohled nenápadný duchařský thriller se zařadil mezi hity filmové sezony a dodnes mu patří primát Willisova komerčně nejúspěšnějšího snímku.

Willis se objevil také v dalších kritikou příznivě přijatých filmech, podobný part jako v Šestém smyslu už ale nedostal. Režiséři –⁠ ať už Quentin Tarantino v Pulp Fiction (1994), Terry Gilliam ve sci-fi 12 opic (1995), Luc Besson v Pátém elementu (1997) nebo Robert Rodriguez a Frank Miller v Sin City (2005) –⁠ ho ale obsazovali hlavně do známého typu drsňáka. Ať už boxera, vězně vyslaného do minulosti zastavit epidemii, taxikáře z budoucnosti nebo cynického detektiva z komiksu.

Role životem zmuchlaného policajta stála před téměř třemi dekádami na začátku Willisovy nadmíru úspěšné akční kariéry. „Nikdo tě nemá rád. Všichni tě nenáviděj. Po*ereš to. Usměj se, čů*áku,“ říká na začátku Posledního skauta sám sobě po noci strávené v autě soukromý detektiv Hallenbeck. Zkrachovalý chlapík, kterého žena podvádí s jeho dobrým přítelem a vlastní dcera upřímně nenávidí, tehdy potvrdil, že Willis patří mezi vycházející hvězdy akčních filmů.

Od Smrtonosné pasti k nízkorozpočtovým filmům

Příslovečnou „díru do světa“ přitom udělal v trochu jiném žánru –⁠ detektivním seriálu, pořádně ovšem okořeněném romantikou a humorem Moonlighting (česky se vysílal jako Měsíční svit, název by se ale měl překládat spíš jako Melouchaření), ve kterém získal roli svérázného soukromého detektiva Davida Addisona. Během pěti sezón (seriál se natáčel mezi roky 1985 a 1989) si Bruce Willis získal přízeň publika i kritiky, odnesl si mimo jiné ceny Emmy nebo Zlatý glóbus.

Hvězdného potenciálu si všimli producenti a po roli v komedii Blakea Edwardse Schůzka naslepo (1987), kde se objevil po boku Kim Basingerové, dostal Willis trochu překvapivě roli v thrilleru Smrtonosná past (1988). Ten –⁠ kromě kasovního úspěchu –⁠ přinesl i průlom do dosavadních zvyklostí akčních filmů. Willisův John McClane v mrakodrapu plném teroristů není obvyklý nezranitelný superman, ale zmlácený a krvácející chlápek, který má občas docela normální strach.

Úspěch první Smrtonosné pasti, kde si hlavního padoucha Hanse Grubera neodolatelným způsobem zahrál Alan Rickman, přinesl logicky pokračování. První z nich už v roce 1990, druhé pak o pět let později, a Willis se díky nim pevně usadil na hereckém výsluní Hollywoodu. Nezůstal přitom jen v těsné škatulce čistě akčního hrdiny, byť někdy –⁠ třeba v případě filmu Hudson Hawk (1991) –⁠ šlápl trochu vedle. V jeho filmografii je tak dnes k nalezení celá řada komických rolí.

V poslední době ale neměl na role příliš štěstí. Organizátoři americké filmové anticeny Zlatá malina letos dokonce vytvořili zvláštní kategorii jen pro Willise. Loni se totiž objevil v osmi převážně nízkorozpočtových filmech, které na specializovaném webu Rotten Tomatoes od filmových kritiků nedostaly hodnocení vyšší než 20 procent.

Milostné eskapády Bruce Willise

Herec se narodil jako Walter Bruce Willis v německém Idar-Obersteinu americkému vojákovi a německé matce. Když mu byly dva roky, rodina se přestěhovala do New Jersey. Po rozvodu rodičů odešel Bruce v 16 letech z domova a živil se jako barman, dělník, obsluha u benzinové pumpy, zkoušel to ale také jako soukromý detektiv. Zlom v jeho životě nastal, když ho přátelé přemluvili, aby to aspoň zkusil s herectvím.

V Hollywoodu 80. let proslul Bruce Willis také svým poměrně divokým životním stylem a milostnými eskapádami. Z jednoho takového románku se nakonec po tříměsíční známosti vyklubala svatba s herečkou Demi Mooreovou. Jejich vztah vydržel 13 let a skončil v roce 2000 rozvodem. Oba bývalí manželé se však i nadále stýkají a společně vychovali tři dcery. V březnu 2009 se Willis znovu oženil –⁠ jeho vyvolenou je o 22 let mladší modelka Emma Hemingová, se kterou má další dvě dcery.

Herec získal řadu ocenění včetně Zlatého glóbu a dvou cen Emmy a má několik projektů připravených k uvedení v roce 2022.

Tagy: