Flákanec jak od Volného i vzpomínky na Slunce, seno. Oscarová facka baví sociální sítě

Internetová lidová tvořivost se zaměřila na předávání Oscarů a facku od herce Willa Smithe.

Facka na Oscarech vyvolala poprask

Nečekaná facka od amerického herce Willa Smithe překvapila i pobavila nejednoho diváka filmového galavečera. Skandál na letošních Oscarech se proto stal úrodnou půdou pro internetové vtipálky a tvůrce. Někteří si zavzpomínali na českou filmovou klasiku Slunce, seno a pár facek, jiní zase připomněli slavnou rvačku mezi někdejšími politiky Davidem Rathem (dříve ČSSD) a Miroslavem Mackem (ODS). Vybrali jsme několik povedených internetových vtipů.

Při předávání filmových Oscarů vstal herec Smith ze svého místa v sále a na pódiu udeřil do tváře moderátora a komika Chrise Rocka. Reagoval tak na vtip o oholené hlavě své nemocné manželky Jady Pinkettové-Smithové. Za své jednání během galavečera se později opakovaně omluvil, internet však tímto incidentem získal nový zdroj inspirace pro své vtipy a koláže.

Do práce se již tradičně pustil grafik a satirik Tomáš Břínek alias TMBK, který připravil hned několik variací na šokující moment z předávání filmových cen. V jedné z koláží připomněl například kultovní scénu z české klasiky Slunce, seno a pár facek. Hlavu herečky Heleny Růžičkové nahradil Willem Smithem.

V dalších obrázcích pak vzdal hold akčnímu snímku Muži v černém (kde hrál Smith hlavní roli) či tvorbě Quentina Tarantina – včetně jeho ikonických krvavých stříkanců jako z filmu Kill Bill.

Nejeden internetový uživatel si rovněž vzpomněl na zřejmě nejslavnější český pohlavek, o který se postaral bývalý politik ODS Miroslav Macek. Ten ho v květnu 2006 na sjezdu stomatologické komory uštědřil tehdejšímu ministrovi zdravotnictví Davidu Rathovi, který se opřel do manželky zmíněného občanského demokrata. Následně se politici poprali.

Vlastní série fórků se dočkal také někdejší poslanec a představitel české dezinformační scény Lubomír Volný (Volný blok). Jeho rvačka v jednacím sále Poslanecké sněmovny i legendární výhrůžka „flákancem“ inspirovaly další koláže i videa.

Jiné účty zase glosovaly, že Smithova facka na galavečeru zastínila nejen zprávy z Ukrajiny, ale i jinou významnou událost – narozeniny Zdeňka Svěráka.

Pozornosti sociálních sítí neunikli ani očití svědci Smithovy reakce. Jejich šokované výrazy si vysloužily samostatnou nálož vtípků. Ty nejčastěji poukazovaly na herečku Nicole Kidmanovou, která neskrývala při pohledu na nečekanou facku překvapení. Dle všeho v tom ale nebyla sama, jak ukazují některé koláže.

Nemístný žert na konto nemocné manželky

Komik Rock během večera bavil hosty v sále četnými vtipy. Na adresu Pinkettové-Smithové zažertoval, že se těší na roli v pokračování filmu G. I. Jane. Odkazoval tak na velmi krátký sestřih jejích vlasů, jaký měla rovněž herečka Demi Mooreová jako hlavní představitelka ve zmiňovaném filmu z roku 1997. Žert se ovšem ukázal jako nemístný, protože Smithova manželka trpí alopecií, což je nemoc způsobující vypadávání vlasů.

Smith dal moderátorovi nejprve facku, pak na něj již ze svého místa dvakrát zařval, ať si „nebere do své zas*ané huby“ jméno jeho ženy. Za své chování se pak Smith omluvil, když šel na pódium převzít cenu za ztvárnění Richarda Williamse, otce slavných tenisových sester.

„Akademie netoleruje násilí v jakékoli formě. Večer s potěšením oslavíme naše vítěze 94. Oscarů, kteří si zaslouží tento okamžik uznání od svých kolegů i milovníků filmu z celého světa,“ napsal pořadatel večera na Twitteru.

Tagy: