Co dostaly hvězdy na Oscarech? Kvůli dárkovým taškám za miliony jsou pod palbou kritiky

Tvůrci, kteří se podíleli na snímku V rytmu srdce, na předávání Oscarů. Drama zvítězilo v kategorii Nejlepší film.

Facka na Oscarech vyvolala poprask

Vlnu kritiky vyvolalo zjištění, jakou hodnotu mají dárkové tašky, které dostaly celebrity na pondělním předávání Oscarů. Cena jedné z nich činí 140 tisíc dolarů, což je více než tři miliony korun. Zaznívají názory, že místo drahých dárků celebritám měli pořadatelé dát peníze na pomoc Ukrajině.

All inclusive pobyt pro dva na zámku Turin ve Skotsku za 50 tisíc dolarů, jehož součástí jsou i služby komorníka, gastronomický zážitek a tradiční ceremoniál. To je pouze jeden z luxusních dárků, kterým byly obdarovány celebrity, které se účastnily letošního předávání filmových cen Oscar.

V dárkové tašce čekal také poukaz na liposukci Celebrity Arms v Art Lipo v údajné hodnotě 12 tisíc dolarů, extra panenský olivový olej se zlatými třpytkami, limitovaná edice luxusních vodek a parfémy. Hodnota dárků činila 140 tisíc dolarů.

„Tady je nápad: Vydražte tyto drahé dárkové tašky a peníze věnujte uprchlickým agenturám. Místo hýčkání celebrit pomozte chudým a válkou zmítaným lidem,“ napsal na Twitter americký politolog Larry Sabato.

„Místo ctnostných, dojemných projevů o tom, jak jim záleží na Ukrajině, by bylo hezké, kdyby všichni moderátoři a nominovaní na Oscarech vydražili své odporně okázalé dárkové tašky za 140 tisíc dolarů, aby získali prostředky pro ukrajinské uprchlíky,“ přidal se britský novinář Piers Morgan.

Americká filmová akademie během slavnostního vyhlášení vyzvala k pomoci milionům ukrajinských rodin sužovaným konfliktem, který v zemi rozpoutalo Rusko. Držela se minuta ticha. Solidaritu se svou rodnou zemí vyjádřila i herečka Mila Kunisová: „Když jste svědky síly a důstojnosti těch, kteří čelí takové zkáze, je nemožné nebýt dojat.“

Podporu Ukrajině vyjádřily rovněž některé hollywoodské hvězdy, jako třeba herec Benedict Cumberbatch nebo Jason Momoa. Herečka Jamie Lee Curtisová při focení ukázala modrou stuhu symbolizující podporu ukrajinských uprchlíků.

Tagy:
Ukrajina Oscar celebrita herec předávání Benedict Cumberbatch Ceny Oscar Mila Kunisová Jamie Lee Curtis dárková taška