Útok nožem v Domažlicích: Hrdinou dne je ředitel školy a učitelka, zraněné dívky jsou už doma

Policie u ZŠ Komenského 17 v Domažlicích

Dívka pobodala spolužáky

Na základní škole v Domažlicích žákyně zaútočila nožem na své spolužáky a zranila dvě děti, chlapce a dívku. Podezřelá byla zadržena, informovala policie s tím, že v současnosti už nikomu nehrozí nebezpečí a na místě pracuje velký počet policistů a kriminalistů. Podle informací CNN Prima NEWS zraněné děti nejsou v ohrožení života. Po jednání krizového štábu hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) informoval, že obě děti byly po ošetření na urgentním příjmu propuštěny do domácího léčení. Co dívku k činu vedlo, zatím není jasné.

„V současné chvíli jsou naše síly a prostředky na ZŠ Komenského 17 v Domažlicích, jelikož zde jedna ze žákyň dle prvotních informací zaútočila nožem na spolužáky. Zraněné byly dvě děti, jejichž rodiče jsou již vyrozuměni. Podezřelou dívku jsme zadrželi během několika minut,“ uvedla ráno policie na sociální síti X.

Útočnicí měla být třináctiletá dívka, to však policie zatím oficiálně nepotvrdila, uvádí web Krimi-Plzeň. Strážci zákona kolem poledne na sociálních sítích potvrdili, že podezřelá agresorka i dvě zraněné děti jsou žáky druhého stupně dané školy. Dodali, že motiv činu je předmětem prověřování a je předčasné o něm nyní mluvit.

Policejní mluvčí Dagmar Brožová pro CNN Prima NEWS upřesnila, že policie oznámení o incidentu ve škole přijala v osm hodin ráno. To následně zopakoval také po jednání krizového štábu policejní krajský ředitel Petr Macháček. „První policejní hlídka byla na místě v 8:06, druhá hlídka následovala a dorazila v 8:08. Reakční čas policie na událost byl velmi rychlý,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Děti promluvily o útoku na škole v Domažlicích. Spolužačku bodla do zad, schovávaly jsme se na záchodě, řekly

„Dnes, 3. 9. 2024, byla ukončena výuka na 2. stupni naší školy z důvodu mimořádné události. Žáci byli poučeni o bezpečném odchodu ze školy. Všechny děti jsou v pořádku. Výuka na 1. stupni pokračuje dle rozvrhu,“ uvedla bezprostředně po útoku škola na svém facebookovém profilu a na webu.

Podle informací CNN Prima NEWS sehráli v celém incidentu důležitou roli kantoři, kteří skvěle a rychle zareagovali. Macháček na tiskové konferenci vyzdvihl rychlou reakci a jednání ředitele základní školy Ivana Rybára a další pedagožky. Podezřelou dívku si policisté měli „de facto převzít“ právě od ředitele.

Hejtman Plzeňského kraje Špoták po jednání krizového štábu také přiblížil, jaký je zdravotní stav zraněných dětí. „Po ošetření na urgentním příjmu a dalších úkonech byli nezletilí propuštěni do domácího léčení, z čehož vyplývá, že zranění naštěstí nebyla závažná,“ uvedl.

Útok odsoudil i ministr školství Mikuláš Bek. „Velice mě mrzí události, ke kterým došlo na ZŠ v Domažlicích. Násilí ve školním prostředí je zcela nepřijatelné. S domažlickými kolegy jsme ve spojení a jsme připraveni jim poskytnout veškerou podporu,“ napsal na sociální síti X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ve stovkách českých škol jsou miny, vyhrožuje anonym. Situaci intenzivně řeší policie

Tagy:
útok vzdělávání nůž Plzeňský kraj Domažlice napadení brutalita trestná činnost zranění trestná činnost, právo a spravedlnost děti škola ZŠ Komenského