Mladou dívku znásilnil a 60krát bodl. Brutálního vraha detektivové po 40 letech našli

Americkým detektivům se podařilo vyřešit 40 let starou vraždu dívky, která zemřela po brutálním útoku v září 1982 v Kalifornii. Policisté teď zatkli na Havaji jejího vraha – 75letého muže. Našli ho pomocí vzorků DNA.

Odložený případ, který nedával vyšetřovatelům desítky let spát. Obětí se stala patnáctiletá Karen,  která byla znásilněná a ubodaná, a to téměř šedesáti ranami. „Ještě než jsem se stal detektivem, slyšel jsem o případech, které policisty v důchodu stále pronásledují a trápí. Tohle je jeden z nich,“ řekl detektiv Matt Hutchison.

A právě detektiv Hutchison, který v době vraždy ještě ani nebyl na světě, brutální čin vyřešil. Karen se v onu osudnou noc setkala se svým přítelem. Ten se obával, že ho rodiče potrestají, protože už bylo hodně hodin, a tak ji po schůzce nedoprovodil až na zastávku autobusu.

Podezřelý byl její přítel

„Řidič dodávky našel její tělo pohozené za zdí, poblíž křoví. Byla nahá, svázaná svojí halenkou a bundou na zápěstích a nohách,“ popsal okolnosti případu policejní kapitán Fabian Monge. Její přítel byl posledním, o kom policisté věděli, že ji viděl živou.

Podezřívat ho přestali až po 18 letech, poté, co měli možnost porovnat jeho DNA se vzorky z místa činu. Před třemi lety dostala policie na vraha další tip. „Nakonec jde vždy o to, získat od každého vzorky DNA a vyloučit, nebo přidat potenciálního podezřelého,“ dodal Hutchison.

Detektivovi se podařilo najít potomka podezřelého muže a odebrat mu vzorek DNA. Po zjištění shody provedli stěr i jeho otci. Toho následně zatkli a obvinili. Hrozí mu doživotí.

V USA totiž není u vražd – na rozdíl od České republiky – promlčecí lhůta. Ta je u nás stanovena na 15 až 30 let. Pokud kriminalisté vraha dopadnou až poté, trestu se vyhne.

Tagy: