OBRAZEM: Zatmění Měsíce a superúplněk. Česko v noci zažilo unikátní nebeský úkaz

Ve středu v časných ranních hodinách nastalo částečné zatmění Měsíce. Bylo sice malé, ale velmi dobře viditelné. Pro jeho pozorování byly příznivé podmínky. Informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Před zatměním byl v noci úplněk, a to dokonce tzv. superúplněk. Ten nastává tehdy, když se střed Měsíce ke středu Země přiblíží na méně než 360 tisíc kilometrů. Potemnění Měsíce, které bylo rozeznatelné očima, si lidé mohli povšimnout před čtvrtou hodinou ranní. Začalo z jeho horního okraje. „Měsíc bude vypadat, jako by byl shora začazený černým kouřem. Jev bude sílit a ve čtyři hodiny 12 minut začne částečné zatmění Měsíce,“ popsal dříve Suchan. Maximální fáze zatmění, při které bylo z pravého horního okraje „ukousnuto“ asi 8,5 procenta průměru měsíčního disku, nastalo v čase 4:44. Částečné zatmění Měsíce skončilo v 5:15, kdy začalo svítat. Celé částečné zatmění trvalo jednu hodinu a tři minuty.

ČTĚTE TAKÉ: Vědci stvořili „průhlednou“ myš, kůží jí prosvítají orgány při práci. Použili barvivo z chipsů

Pozorovat úkaz bylo možné pouhýma očima, nebyl tak třeba ani malý dalekohled. Při zatmění mohli být lidé svědky optické iluze, kdy se Měsíc na obloze zdál větší, jelikož byl nízko nad obzorem. Lidský mozek poté jeho velikost porovnal se vzdálenými objekty na obzoru.

Jak vzniká zatmění Měsíce?

Zatmění Měsíce vzniká, když Měsíc prochází zemským stínem. Teoreticky by se úkaz měl zjevit vždy, když je Měsíc v úplňku a nachází se ve stejnou dobu přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka nastanou maximálně čtyři měsíční zatmění, pokud se započítají i nevýrazná polostínová zatmění. „Je to způsobeno tím, že dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna o přibližně pět stupňů a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o úhlovém průměru jen 1,5 stupně. Měsíc proto zemský stín častěji mine a k žádnému zatmění nedojde,“ vysvětlil Suchan.

Pokud je měsíční úplněk na obloze od zemského stínu ve vzdálenosti menší než jeho úhlový průměr, lze spatřit polostínové zatmění. Polostínové zatmění je očima patrné v době, kdy se Měsíc nachází blízko zemského stínu. „Vypadá to pak, jako by někdo měsíční úplněk z okraje začadil černým kouřem. Výraznější je zatmění částečné, které nastane ve středu. Při něm se měsíční kotouč nachází zčásti ponořen v plném zemském stínu,“ řekl Suchan.

Kdy bude v Česku další zatmění Měsíce

Další částečné zatmění Měsíce pozorovatelné v Česku bude 14. března 2025. Za necelý rok, 7. září 2025, v pozdních večerních hodinách za soumraku a na počátku noci bude možné spatřit úplné zatmění Měsíce, které bude jedno z nejdelších v tomto desetiletí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakovina plic bují rychle, počítá se každý týden. Jak zkrátit cestu od diagnózy k léčbě?

Tagy:
astronomie Měsíc Slunce Česko věda a technika vědecký výzkum přírodní vědy Zatmění Měsíce průzkumná výprava