Divoké počasí v Česku. Připravte se na deště i teploty přes 30 stupňů Celsia

Kdy jste naposledy skákali přes kaluže?

Se slunečným počasím se musíme na nějakou dobu rozloučit. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude o víkendu a v první polovině nadcházejícího týdne převážně zataženo. Počítat také můžeme s dešťovými přeháňky a bouřkami. Teploty v noci klesnou až k 2 °C. Naopak v druhé polovině týdne se začne výrazně oteplovat. Teploty se mohou vyšplhat až k tropickým 32 °C.

V sobotu by podle meteorologů mělo být zpočátku jasno až polojasno, od severu postupně oblačno až zataženo. Místy, zejména na horách, se objeví občasný déšť nebo přeháňky. Později odpoledne a navečer budou srážky postupně ubývat. Nejnižší noční teploty klesnou k 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 14 až 18 °C, na jihu Moravy naměříme až 20 °C.

I v neděli bude zpočátku jasno až polojasno, později se ovšem zatáhne a na většině území se objeví přeháňky. „Nejnižší noční teploty klesnou na 6 až 2 °C. Ojediněle se objeví také mrazíky,“ uvádí meteorologové na svých stránkách. Během dne naměříme 14 až 18 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti 1 až 4 m/s.

Teploty se vyšplhají až k 32 °C

pondělí by mělo být většinou oblačno, místy se objeví také přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou k 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty by pak měly dosáhnout 16 až 20 °C.

úterý ČHMÚ předpovídá většinou oblačno, během dne místy přeháňky, ojediněle také bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 8 až 4 °C, nejvyšší denní teploty se vyšplhají k 20 až 24 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Ve středu bude zpočátku polojasno, přes den přechodně oblačno. Ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 12 až 8 °C. Během dne teploměry naměří 22 až 26 °C.

Ani v druhé polovině týdne se podle meteorologů sluníčka nedočkáme. Přesto se výrazně oteplí. „Bude polojasno, přes den přechodně oblačno, zpočátku ojediněle přeháňky nebo bouřky, postupně přibývání oblačnosti a srážek,“ uvádí meteorologové. V noci naměříme mezi 15 až 11 °C, postupně kolem 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 24 až 28 °C, postupně se vyšplhají až k tropickým 32 °C.

Tagy: