Budeme dělat opak toho, co chce Putin, slíbil Řehka. Není jasné, že na nás Rusko nezaútočí

Náčelník generálního štábu Karel Řehka na tiskové konferenci (20. 2. 2024)

Velitelské shromáždění Armády České republiky

Výsledek války na Ukrajině předznamená, v jakém světě budeme žít, řekl v úvodu úterního armádního velitelského shromáždění náčelník generálního štábu Karel Řehka. Ruský prezident Vladimir Putin má podle něj za cíl snížení západní podpory napadené zemi, Česko však bude dělat pravý opak. Jen před několika dny dodalo další materiál z vojenských zásob. Není podle něj jasné, že Rusko na Českou republiku a její spojence nezaútočí. Za svou hlavní prioritu označil bojeschopnost armády. Zdůraznil, že členství v NATO z jednotlivých zemí nesejmulo odpovědnost budovat vlastní silnou armádu.

Ruský prezident Vladimir Putin se podle Řehky snaží přesvědčit Západ, že se ho válka na Ukrajině netýká, což má vést k oslabení západní podpory. „Budeme dělat pravý opak, a to ze všech sil,“ řekl v úterý vojákům. Není jasné, zda Rusko na Česko a jeho spojence nezaútočí, dodal. „Musíme proto dál intenzivně pokračovat v posilování našich schopností, obrany, odstrašení, kolektivně i individuálně,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hledají se nové cíle ruské armády. Analýza ukázala pět míst, kde se bude fronta hýbat

Členství v NATO z jednotlivých zemí nesnímá odpovědnost budovat vlastní silnou armádu, byť na to někteří v minulosti zapomínali, dodal Řehka. Bojeschopnost armády označil za svou prioritu. Vyzdvihl v té souvislosti, že armáda má předvídatelný rozpočet a může tak plánovat. „Následující desetileté období bude představovat zásadní technologickou transformaci armády,“ konstatoval.

Rusko podle Řehky dosud na Ukrajině zdaleka nedosáhlo svých cílů a má zanedbatelné zisky, ačkoliv do bojů posílá stále další lidské i materiální zdroje. Ocenil odhodlání ukrajinských sil i západní podporu napadené země. „Jak válka dopadne, předznamená, v jakém světě budeme žít,“ uvedl. Rusko podle něj přešlo na válečnou výrobu, porušuje mezinárodní dohody a rozvíjí spolupráci s autokratickými režimy.

O hrozbách se musí podle Řehky otevřeně mluvit a trpělivě při tom vysvětlovat rizika. „Problémy jsou od toho, aby se řešily, ne vymlčely,“ zdůraznil. Česká podpora Ukrajiny neustane, doplnil. Loni Česko v Polsku a ve vlastních prostorech vycvičilo na čtyři tisíce ukrajinských vojáků a stále dodává materiál potřebný k obraně Ukrajiny, řekl Řehka. „Je to několik dní zpět, co jsme dodali další materiál z vojenských zásob,“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Extrémní risk. U Avdijivky jsou největší elity Ukrajinců, videa ukazují krvavý ústup z pekla

Tagy: