Extrémní risk. U Avdijivky jsou největší elity Ukrajinců, videa ukazují krvavý ústup z pekla

Ukrajinští vojáci z 3. útočné brigády během postupu na Andrijivku

Ústup u Avdijivky kryje elitní 3. útočná brigáda

Patří k těm nejlepším, které má ukrajinská armáda k dispozici, a čelí masivní přesile. Ústup obránců z obklíčené Avdijivky kryje elitní 3. útočná brigáda – a zvolila riskantní a agresivní strategii, aby dostala své bratry ve zbrani do bezpečí. Jinou možnost zkušení ukrajinští bijci neměli. Na povrch vytanula první videa zachycující skupinu v akci v Doněcké oblasti.

Divoký, namáhavý a krvavý ústup 110. mechanizované brigády z opevněné Avdijivky je velkou zkouškou pro Kyjev. Ten se nakonec rozhodl zapojit do evakuace a krycích manévrů své největší elity. Věhlasná 3. útočná brigáda patří k tomu nejlepšímu, co ukrajinská armáda má. Působí v ní zkušení vojáci, včetně zbytků z azovských veteránů, kteří v prvním roce války prožili peklo. Druhou elitní brigádu – 5. útočnou – si velení nechalo pro jiné operace, na což upozornil i vojenský analytik webu Forbes.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové spáchali další válečný zločin, zastřelili dva zajatce, tvrdí Ukrajinci. Ukázali video

Ani současný úkol pro ně nepatří k těm nejlehčím, spíše naopak. Ani ti nejostřílenější frontoví bojovníci se totiž nedočkali férových podmínek. V Doněcké oblasti čelí přesile, a to jak v počtu vojáků, tak množství zbraní a munice. S tou totiž musí obránci šetřit, ze Západu se jim nedostává v uspokojivé míře a každý dostupný šrapnel musí dvakrát obracet. Jde o přímý důsledek republikánských obstrukcí v americkém Kongresu, který Ukrajinci nesou velice těžce.

Aby zachránili přeživší z brigády o síle dvou tisíc mužů, museli přijít s méně konvenčními metodami, aby zbrzdili ruský postup. Nakonec se rozhodli, že nejlepší obrana bude útok – a jak už naznačuje název samotné brigády, ofenzivní strategie umí ze všech nejlépe. Krycí manévry tak byly zpravidla velice rychlé, flexibilní, mobilní a rovněž agresivní.

Jinou možnost ani Ukrajinci neměli, na frontě čelí desetinásobné přesile. Ukazují to nová videa, která vytanula na povrch v posledních několika dnech a na které se můžete v kompilaci podívat v úvodu článku. Na jednom z nich například příslušníci 3. útočné brigády vyráží na linii v americkém obrněném vozidle MaxxPro a zasypávají nepřátelské pozice sprškou z těžkého kulometu M2. Musí uhýbat nejen překážkám v terénu, ale také ruské palbě.

Kvůli omezené podpoře ukrajinského dělostřelectva tak elitní útvar vsadil na hbitá vozidla, bleskové údery a sledování pozic díky bezpilotním dronům. Nejde o udržitelnou strategii, ale především se tím brigáda snaží získat co nejvíce času, aby se všichni stáhli z Avdijivky a stihli vytvořit nové obranné pozice mimo město, kde kdysi žilo přes 30 tisíc lidí.

Jako základnu pro své výpady si bývalí azovští vojáci zvolili útroby koksovny severozápadně od centra Avdijivky. S bojem v průmyslových komplexech mají ostatně bohaté zkušenosti, nejeden příslušník 3. útočné brigády si prošel obranou Azovstalu.

Další videa z bojiště ukazují, jak se válkou ošlehaní Ukrajinci přesouvají travnatým terénem. Na chvíli zpomalí, když nedaleko dopadne nepřátelská minometná palba, v poklusu ale pokračují dál. Jiné záběry zase demonstrují, jak během okamžiku stihnou vystřídat unavené vojáky a poslat je do bezpečí v obrněném vozidle.

Rusové ale mají dostatek palebné síly, aby jim celou operaci ztížili. To dokazuje ostatně i video z útrob obrněnce, kterého zasáhne sebevražedný dron. Ukrajinští obránci vyváznou bez větší újmy, totéž se ovšem nedá říct o vozidle, v němž se přesouvali do zadních vojů, aby si alespoň na pár hodin odpočinuli.

Nová obranná linie

Ukrajinci možná přišli o Avdijivku, už nyní ale vyvářejí nový bod odporu. To si myslí ostatně i americký Institut pro studium války (ISW). Ten ovšem píše, že zpoždění v západní vojenské pomoci Ukrajině pomáhá Rusku útočit v několika sektorech fronty najednou s cílem vyvinout tlak na ukrajinské ozbrojené síly ve více směrech.

Ruské síly se v současné době snaží vést nejméně tři ofenzivní operace: v Avdijivce a jejím okolí, podél hranice mezi Charkovskou a Luhanskou oblastí – zejména ve směru na Kupjansk a Lyman, a také u Robotyne v Záporožské oblasti.

„Kritický nedostatek ukrajinského vybavení poskytovaného Západem a obavy z úplného zastavení americké vojenské pomoci přinutily ukrajinské jednotky k (úspornějšímu) hospodaření s materiálem podél celé fronty, což pravděpodobně povzbudilo ruské síly, aby využily situace a zahájily omezené útočné operace i mimo Avdijivku,“ uvádí ISW. Jako příklady nabízí ruské útoky v Záporožské oblasti v posledních několika dnech a také na severovýchodě Ukrajiny hlášené od začátku letošního ledna.

Moskva si podle institutu pravděpodobně uvědomuje, že přislíbené evropské dodávky dělostřelecké munice se zřejmě začnou projevovat až ve střednědobém horizontu, pravděpodobně před letošním podzimem, a snaží se co nejvíce využít současného ukrajinského nedostatku munice.

Kromě toho se invazní síly zřejmě snaží využít období před nadcházejícím jarním táním. Na Ukrajině se blíží období takzvané rasputice, kdy zimní půda v rovinách rozmrzne a promění se v blátivou a bažinatou, což ztěžuje pohyb techniky. Obvykle to zpomalí útočné operace.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Rusku nadále vznikají pietní místa věnovaná Alexeji Navalnému. Ten zemřel ve vězeňské kolonii na Sibiři, svět jako viníka vidí jednoznačně ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tagy:
válka armáda Ukrajina evakuace strategie Rusko Kyjev brigáda Ozbrojené síly Ruské federace válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Avdijivka Institut pro studium války Ukrajinská 3. útočná brigáda