Budeme se péct, varuje před víkendem meteorolog. Na co si dát při tropech pozor?

Vysoké  teploty

Evropu čekají pekelná vedra

O víkendu nás velmi pravděpodobně zastihnou nejteplejší červnové dny letošního roku. V neděli se rtuť teploměru může v ojedinělých případech vyšplhat až k 38 °C. „Budeme se péct,“ shrnul počasí v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS meteorolog Josef Hanzlík. Tropické teploty v Česku vydrží až do středy, poté se mírně ochladí. Ojediněle se objeví také přeháňky nebo bouřky.

Tropické teploty mohou být pro náš organismus velmi nebezpečné. V sobotu by se měli mít na pozoru především senioři, děti a nemocní lidé. „V žádném případě nenechávejte v autě děti ani domácí mazlíčky. Z uzavřeného prostoru se při vysokých teplotách může stát smrtící past,“ varuje mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

V severozápadní polovině Čech dosáhnou v sobotu teploty až 33 °C. „O víkendu bude horko, budeme se péct. Nejtepleji bude v neděli. V Čechách atakují teploty 37 až 38 °C,“ uvedl meteorolog Josef Hanzlík. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu, která v různých stupních platí po celý víkend na celém území České republiky.

Hanzlík dodal, že právě vysoké teploty s sebou přináší značné množství úmrtí v populaci. Před přehřátím organismu bychom se tedy měli mít všichni na pozoru.

Základem je dostatečně pít, nejlépe vodu. Není na škodu si trochu přisolit oběd, protože sůl pomáhá vázat tekutiny v těle. A do jídelníčku bychom také měli zařadit potraviny bohaté na draslík – banány, pomeranče, meloun, špenát nebo sušené ovoce.

Ideální pro ochlazení jsou vodní aktivity, které pomohou s relaxací, protože i psychická zátěž by se v tropických teplotách měla snížit na minimum. Neděle se totiž může stát vůbec nejteplejším dnem roku 2022, přestože astronomické léto začíná teprve v pondělí.

Počasí se od středy mírně pokazí

Zpočátku bude v pondělí jasno až polojasno, postupně se začne od severozápadu zatahovat a na většině území se objeví přeháňky nebo bouřky. Večer budou srážky ubývat. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají k 28 až 32 °C, na severu a severozápadě území naměříme kolem 26 °C. Vát bude mírný severní, zpočátku ve východní polovině území jižní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

S jasnou až polojasnou oblohou počítejme také v úterý. Odpoledne a večer při zvětšené oblačnosti, hlavně na jihozápadě, se mohou ojediněle objevit přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 13 až 8 °C. Během dne naměříme 22 až 26 °C.

Od poloviny týdne se počasí mírně pokazí. Ve středu bude polojasno až oblačno, ojediněle se objeví také přeháňky nebo bouřky. Denní teploty se vyšplhají na 22 až 26 °C.

Od čtvrtka do soboty bude na většině území převážně oblačno až zataženo. Během dne počítejme také s přeháňkami nebo bouřkami. Postupně budou srážky ubývat. Nejnižší noční teploty klesnou na 17 až 12 °C. Během dne naměříme mezi 23 až 28 °C.

Tagy: