Buďme na ni hrdí, kondolují Babiš se Zemanem rodině tragicky zesnulé vojačky

Buďme na ni a na další české vojáky hrdí. Tak reagoval premiér Andrej Babiš (ANO) na úmrtí rotmistryně Michaely Tiché, která ve čtvrtek tragicky zahynula při nehodě vrtulníku. Soustrast rodině zesnulé vojačky vyjádřili též prezident Miloš Zeman, náčelník Generálního štábu Aleš Opata, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) i další vládní a opoziční politici. Vedle Tiché při tragédii zemřelo dalších sedm zahraničních vojáků.

Tragická nehoda vrtulníku na egyptském Sinaji připravila o život osm členů mnohonárodnostní pozorovatelské mise, včetně 27leté rotmistryně Michaely Tiché. Stala se vůbec první českou vojačkou, která zahynula při zahraniční misi.

Upřímnou soustrast okamžitě vyjádřili pozůstalým prezident Zeman i vládní a opoziční politici. Zprávu jako první potvrdil ministr obrany Metnar. „Při nehodě vrtulníku s příslušníky mise MFO na Sinaji dnes bohužel zahynula i příslušnice Armády ČR. Chtěl bych vyjádřit svou hlubokou soustrast všem jejím blízkým,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne.

„Naše země přišla při plnění povinností na misi na Sinajském poloostrově o rotmistryni Michaelu Tichou. Upřímnou soustrast rodině. Buďme hrdí na práci naší armády,“ uvedl Babiš na Twitteru. Premiér loni v únoru misi navštívil při cestě na summit Evropské unie a Ligy arabských států. „Naši vojáci tam mají skvělou pověst,“ dodal.

Prezident Zeman si nesmírně váží všech českých vojaček a vojáků, uvedl na Twitteru mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. „Prezident vyjadřuje upřímnou soustrast rodině tragicky zesnulé rotmistryně Michaely Tiché. Slova účastenství směřují i k těm, kdo Michaelu Tichou poznali při službě vlasti,“ dodal.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) připomněl středeční Den válečných veteránů. „Ve středu jsme děkovali vojákům za to, co dělají pro naši zemi a svobodu. Na Sinajském poloostrově dnes během své služby zemřela rotmistryně Michaela Tichá. Upřímnou soustrast rodině a přátelům,“ napsal během čtvrtečního odpoledne.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala uvedl, že příslušnice a příslušníci české armády nasazují každý den své životy daleko od domova, aby lidé ve vlasti byli v bezpečí. „Bohužel život jedné z nich ve službě vyhasl. Čest její památce, upřímnou soustrast pozůstalým,“ napsal.

Šéfka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) uvedla, že ztráta rotmistryně Tiché ji velmi zasáhla. „Chtěla bych vyjádřit hlubokou soustrast její rodině a blízkým. Jde o tragickou událost, která je nečekaná a krutá. Děkuji za Vaši službu, nikdy nezapomeneme!“ doplnila.

„Ztráty na životech jsou vždycky strašné. Modlím se za mrtvé i za sílu smířit se s tragédií pro pozůstalé,“ sdělil první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin. Také šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že ho zpráva zasáhla. „Vážím si všech, kteří chrání naši vlast,“ napsal.

Tagy: