Při pádu vrtulníku na Sinaji zemřela i Češka. Armáda přišla v misích o první vojačku

Smrt vojačky

Smrt české vojačky při misi

Na Sinajském poloostrově se ve čtvrtek zřítil vrtulník, při nehodě zemřela i jedna Češka – rotmistryně Michaela Tichá. Na svém twitterovém účtu o tom informovala armáda. Náčelník generálního štábu Aleš Opata i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vyjádřili upřímnou soustrast rodině i blízkým zesnulé. Její tělo přepraví v pátek do ČR vojenský speciál, následovat bude pieta. Pád vrtulníku nepřežilo osm lidí.

„Ztratili jsme jednoho z nás, rotmistryni Michaelu Tichou. Je mně to moc líto. Na některé věci se prostě nedá nikdy připravit. Upřímnou soustrast rodině. Generál Aleš Opata,“ stojí v příspěvku na facebookové stránce Armády ČR. Tichá se narodila v roce 1993 a byla příslušnicí 8. úkolového uskupení české armády na Sinaji.

Při pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil zemřelo včetně české příslušnice osm lidí. Na svých stránkách o tom informovala organizace MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé), k jejíž misi vrtulník patřil. Původní zprávy hovořily o sedmi obětech. Přežil pouze jeden člen posádky, který je nyní v kritickém stavu. Vrtulník spadl kvůli technické závadě.

V rámci MFO slouží na Sinaji i Češi. Dohlížejí na dodržování mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. Mezinárodní síly hlídají oblast, v níž nyní působí i ozbrojené radikální skupiny a mezi nimi také místní sekce teroristického Islámského státu.

Podle agentury AFP vrtulník spadl na sinajskou poušť. Izraelský deník Haarec citoval egyptské zdroje, podle nichž se zřítil lehký vrtulník UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu. Spadl kvůli technickým problémům údajně v blízkosti ostrova Tírán, který se nachází východně od jižního cípu Sinajského poloostrova a v jehož blízkosti probíhá námořní hranice mezi Egyptem a Saúdskou Arábií.

Izraelská armáda nabídla svou elitní jednotku pro pomoc raněným na místě, sdělil její mluvčí Jonatan Konrikus. Později ji ale odvolala, když se potvrdilo, že nikdo nepřežil. Brad Lynch z vedení MFO řekl, že „se incident, který se týká jednoho vrtulníku mise, vyšetřuje“.

V misi slouží hlavně Američané, ale i Kolumbijci a Evropané

USA mají v MFO kolem 450 lidí a bývalý americký ministr obrany Mark Esper zvažoval jejich stažení. Podle listu The Wall Street Journal s tím ale nesouhlasilo americké ministerstvo zahraničí ani Izrael. V misi slouží také Kolumbijci, Kanaďané a kromě Čechů další Evropané.

MFO byla zřízena v roce 1981, tedy dva roky po podpisu izraelsko-egyptské mírové dohody, která předpokládá mezinárodní dohled na Sinaji. Mise má přes 1 100 příslušníků a je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek tohoto dokumentu. Češi v ní působí od roku 2009, loni jich v ní sloužilo 13. Tehdy je navštívil premiér Andrej Babiš (ANO) při cestě na summit Evropské unie a Ligy arabských států.

Zřizovatelem MFO měla být původně OSN, ale protože v Radě bezpečnosti OSN hrozilo veto ze strany Sovětského svazu, vyjednaly zřízení mise USA, Izrael a Egypt.

Tagy: