Bulánci se vrací. Kultovní česká hra za den posbírala dva miliony korun na vývoj

Legendární česká počítačová hra Bulánci se po dvaceti letech vrátí na obrazovky. Tuzemští autoři získali od fanoušků během jediného dne přes dva miliony korun na vývoj nové verze. Původní cílovou částkou bylo přitom půl milionu korun. Zájem českých hráčů tak mnohonásobně předčil očekávání vývojářů. „Cíl byl splněn dřív, než jsme si stihli uvědomit, co se děje,“ řekli redakci CNN Prima NEWS.

V kultovní střílečce Bulánci se hráči ujímají role krvelačných polštářů, které mezi sebou bojují v různorodých arénách a snaží se navzájem zlikvidovat. Po ruce jim je pestrý arzenál, od brokovnic přes miny či raketomety. Pro mnohé české hráče jde o nostalgickou záležitost – v době největší slávy se hra objevila na nejednom školním počítači. Velké oblibě se Bulánci těšili i díky tomu, že šli stáhnout zdarma a bylo možné je hrát ve třech lidech na jediné klávesnici.

Původní hra ale vyšla před téměř dvaceti lety, proto se tvůrci ze studia SleepTeam rozhodli pro vývoj nové verze s řadou vylepšení. V pondělí večer spustili crowdfundingovou kampaň na Startovači s cílem vybrat alespoň půl milionu korun, čímž by částečně zafinancovali produkční stránku hry.

Během prvních dvou hodin už ale měli splněno – oznámení vývoje nových Bulánků se setkalo s obrovským nadšením fanoušků i nostalgiků. Ještě v ten samý den pokořili i hranici milionu korun, za prvních 24 hodin kampaně mají vývojáři na kontě už přes dva miliony korun. Do financování hry se připojilo přes dva a půl tisíce nadšenců.

Ve velkém se zaprášilo i po exkluzivních sběratelských odměnách, jako byla stolní hra nebo cínová figurka. Ještě štědřejší podporovatelé si mohou například nadabovat vlastního Bulánka nebo se nechat zvěčnit ve hře skrze svou „bulánčí podobiznu“. Peníze mohou zájemci posílat až do 16. června, do té doby může tedy finální finanční injekce ještě značně nabobtnat.

„Dlouho jsme si s myšlenkou na nové Bulánky pohrávali a nakonec jsme se nechali unést nadšením a voláním komunity po moderním bulánčím titulu,“ uvedl Jaroslav Wagner ze studia SleepTeam. „Obavy jsme měli velké. Netušili jsme, že po tak dlouhé době hra ještě stále zajímá tolik lidí. Určitě by to bylo velmi demotivující pro celý tým, kdyby kampaň nevyšla. To byla naše noční můra,“ doplnili tvůrci na dotaz CNN Prima NEWS.

Od chvíle, kdy spustili kampaň na Startovači, je to dle jejich slov jedna velká jízda. Míra a rychlost úspěchu je zaskočila. „Na dnešek jsme téměř nespali. Nestíháme reagovat na všechny e-maily, zprávy a dotazy na sociálních sítích. Cíl byl splněn dřív, než jsme si stihli uvědomit, co se děje, a při milionu jsme si byli jisti, že už se růst zastaví. Je to prostě neuvěřitelné,“ řekli redakci vývojáři. K úternímu večeru už mají na kontě dva a půl milionu korun.

Původní hra bude stále dostupná zdarma ke stažení, ta nová má ale vyjít s řadou vylepšení. Bulánci se dočkají 3D grafiky, nových herních režimů a editoru pro tvorbu vlastních map. Zmodernizovaná verze má kromě počítačů vyjít také na Mac a starou i aktuální generaci herních konzolí PlayStation, Xbox či Nintendo Switch. Pokud se zadaří, přijde řada i na mobilní zařízení. V ideálním případě by pak mohli hráči mezi sebou zápasit napříč zmíněnými přístroji.

Tagy: