Peníze by jim nevystačily ani na jídlo. Senioři v Brně žijí ve sdílených bytech

Senioři v Brně žijí ve sdílených bytech

Téměř třictíka brněnských seniorů společně sdílí několik městských bytů. Reportérům CNN Prima NEWS ukázali, jak si žijí.

Osmdesátiletá Danuše a o šest let mladší Eva se znají už odmala. Ve sdíleném bydlení se potkaly náhodou po osmapadesáti letech. Obě sem přišly proto, že si nemohly dovolit samy platit tržní nájemné, nezbylo by jim pak ani na jídlo. „Tady platíme se vším všudy 4 000 korun a je to nádhera. Krásně si vyjdeme,“ řekla Eva Matějíčková.

Holky, jak si samy říkají, sdílí byt ještě s dalšími dvěma seniorkami. Každá má svůj pokoj, společná je kuchyň a koupelna – jako ve studentských bytech. Eva pro svoji kamarádku vaří, Danuše zase ráda šije. Společně chodí na výlety a sledují hokej. „Jsme hokejistky a obě fandíme Kometě,“ prozradily.

Sdílené byty spravuje město. To se inspirovalo ve Vídni. V domě žije 24 seniorů, další byt má město na Moravském náměstí, kde ubytovalo další tři klienty. „Lidé musí splnit podmínku a tou je věk nad šedesát let. Musí být také zdravotně způsobilí, tedy soběstační, a nesmí mít na sebe vedenou žádnou nemovitost a dluhy vůči městu,“ vysvětlila vedoucí sdíleného bydlení Martina Kudrnová.

Zájem o sdílené bydlení je u seniorů obrovský. Už teď má Brno na stole dalších 40 žádostí od lidí, kteří by chtěli bydlet ve společných bytech.

Tagy: