Holčička přežila 24 hodin v divočině. Pomohla jí odvaha i základní pravidlo pro ztracené

O neskutečné odvaze a houževnatosti svědčí příběh holčičky ztracené v divoké přírodě. Teprve desetiletá Shunghla Mashwaniová se společně se svou rodinou vydala na túru po stezce Cathedral Rock Trailhead v americkém státě Washington. Zničehonic se ale od rodiny oddělila. Když si rodiče všimli, že holčička chybí, okamžitě zahájili pátrání. Za pomoci záchranářů se jim ji po více než čtyřiadvaceti hodinách podařilo najít živou a zdravou.

Dramatický rodinný výlet se odehrál v dubnu v okolí řeky Cle Elum v okrese Kittitas ve státě Washington. Dívenku její blízcí naposled viděli, jak si hraje u lávky přes řeku Cle Elum. „Poté, co se rodinní příslušníci vrátili na parkoviště, kde plánovali poobědvat, zjistili, že Shunghla chybí. Asi dvacet dospělých se okamžitě vydalo dívku hledat,“ informoval úřad šerifa Kittitas Country na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nechávali za sebou cedule a čekali na zázrak. Hrdinka z džungle popsala cestu za záchranou

V údolí není dostupný mobilní signál, naštěstí se ale po necelých dvou hodinách neúspěšného pátrání objevil kolemjdoucí, který jim nabídl satelitní telefon. Tím kontaktovali zástupce šerifa, který ihned zahájil pátrání.

Záchranáři a dobrovolníci prohledávali složitý terén pokrytý hustými stromy a porostem za pomoci policejních psů a dronů. Nasazen byl i vrtulník.

Dívenku našli druhého dne kolem třetí hodiny. Urazila prý necelé tři kilometry na jih od místa, kde byla naposledy spatřena. „Pamatuji si, že tam byl les, byla jsem ztracená a ospalá, ale neměla jsem strach,“ uvedla dívka pro FOX13 News a dodala, že si uvědomovala, že má jít po proudu řeky. Právě tento postup doporučuje řada odborníků na přežití v divočině. Sledováním vodního toku totiž ztracený člověk rapidně zvyšuje své šance na nalezení civilizace, a tím pádem i záchranu.

„Nemohl jsem uvěřit, že se našla živá, protože byla zima a byla tam zvířata. Jsem tak hrdý, že mám takovou dceru,“ sdělil její otec. Dívčina rodina se přistěhovala do USA teprve před dvěma lety z Afghánistánu. Vysokohorská krajina jim podle jejich slov připomíná domov, proto zmíněné místo často navštěvují.

Tagy:
dítě policie rodina pátrání USA pohřešování Washington, D.C.