Bílinu zahalil smutek. Byla skvělá, vzpomínají lidé na učitelku, která podlehla covidu

základní škola v Bílině

Bílina truchlí za učitelku

Před základní školou v Bílině na Teplicku vzniklo pietní místo za učitelku, která v pondělí podlehla covidu. Nákaza se tam začala nekontrolovatelně šířit v minulých týdnech, do karantény muselo téměř šest stovek žáků i pedagogů. Lidé z celého města přinášejí květiny a zapalují svíčky. Škola na počest zemřelé učitelky nechala nad vchodem vyvěsit černý prapor.

Pietní místo se neustále rozrůstá, zesnulá učitelka se mezi kolegy i žáky těšila oblíbeně. „Byla hodná a upřímná,“ zavzpomínal na kantorku jeden z žáků. „Měli jsme ji na výtvarku a občas u nás suplovala češtinu. Byla opravdu velmi milá, hodná i vtipná. Hodiny s ní byly opravdu zábavné,“ popsala další z jejích svěřenkyň.

Učitelka napsala také jako spoluautorka několik učebnic českého jazyka. O své žáky se ale zajímala i mimo školní lavice. „Když jsem v deváté třídě byla na rekonvalescenčním pobytu, tak mi dokonce poslala milý dopis,“ dodala Petra.

Ve vážném stavu zůstává po nákaze covidem i další pracovník školy. I když nedávné testy odhalily vysoký počet infikovaných, část žáků by se do školy mohla vrátit už v pondělí. „Počet pozitivních osob se od začátku týdne navýšil z 60 na 70. Věříme, že v příštím týdnu se děti, které mají negativní testy a nejsou v karanténě, vrátí,“ přeje si starostka Zuzana Schwarz-Bařtipánová (ANO).

Další dvě základní školy v Bílině uspořádaly dobrovolné testování žáků testy ze slin. „Otestovalo se 85 až 90 procent dětí a pedagogických pracovníků, včetně očkovaných. Záchyt byl nulový,“ upřesnila starostka.

Tagy: