Bylo mi jasné, že se to blíží. Měli bychom Schwarzenbergovi být vděční, truchlí Kalousek

Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Kalousek promluvil ve vysílání CNN Prima NEWS o úmrtí Karla Schwarzenberga

Česká republika oplakává smrt Karla Schwarzenberga, který zemřel ve věku 85 let ve Vídni. Se srdceryvnými vzkazy se s bývalým ministrem zahraničí a kancléřem prezidenta Václava Havla loučí nejen politici. „Ať odpočívá v pokoji,“ nechal se slyšet například exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Speciální vysílání k úmrtí Karla Schwarzenberga můžete sledovat na CNN Prima NEWS.

O smrti spoluzakladatele TOP 09 jako první informoval právě jeho stranický kolega a někdejší šéf státní kasy. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že život Karla Schwarzenberga byl významnou službou Česku. „Vždy na něj budu vzpomínat jako na laskavého člověka a morální vzor. Málokdo si uvědomuje, co všechno pro svou zemi udělal. Nikdo v Česku nedisponoval takovým sociálním kapitálem a autoritou napříč Evropou,“ pronesl.

Poznamenal, že by Schwarzenbergovi měla být Česká republika vděčná za to, co pro ni nezištně vykonal. „„Bylo mi jasné, že se to blíží, ale stejně je to úder. Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji,“ nechal se slyšet někdejší šéf státní kasy na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pekarová obhájila post šéfky TOP 09. Válek se stal novým 1. místopředsedou strany

Se svou vzpomínkou na politika modré krve připojil bývalý šéf hnutí STAN a exministr školství Petr Gazdík. „Pán Bůh mu dej nebe. Jeden z největších státníků a vizionářů, co jsem v životě potkal. Učil nás, že ‚pomáhat se musí‘ Moudrý, laskavý, noblesní a vnímavý člověk. Měl naplněný život. Ať odpočívá v pokoji,“ napsal v krátkém příspěvku.

Ve vysílání CNN Prima NEWS ocenil Schwarzenberga jako bojovníka za demokracii v Česku exministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. „Byl to člověk, který ať žil kdekoliv a byl to třeba občan Švýcarské konfederace, tak celoživotně zápasil o demokracii v Československu, později v České republice,“ řekl Svoboda. Označil ho za člověka s jasně proevropským smýšlením, vyzdvihl i jeho podporu disentu a jména Česka v zahraničí.

„Tím, že byl aristokrat, tak tím vnášel do politiky i něco aristokratického. Například tím, že měl motýlek nebo jadrný způsob vyjadřování,“ komentoval pro CNN Prima NEWS někdejší šéf diplomacie.

„Kníže Karel Schwarzenberg bude Česku chybět. Takových osobností moc nemáme. Bude chybět i mně. Jeho nadhled, znalost života a umění si ho užívat byly vždy inspirující. Jsem vděčná, že jsem ho mohla potkávat. Měla jsem ho ráda,“ napsala také předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

V nočních hodinách se ke skonu bývalého ministra zahraničí vyjádřil i akademik a imunolog Zdeněk Hel. „S bolestí v srdci se loučíme s panem Karlem Schwarzenbergem. Byl jednou ze záruk naší cesty k liberální demokracii,“ napsal rovněž na sociální sítě.

Tagy: