Schwarzenberg byl velký muž, uvedl Pavel. Fialu mrzí, že s ním už nestihl poslední dýmku

Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Petr Fiala (ODS)

Laskavý, inspirativní a pro mnohé vzorem. Zemřel Karel Schwarzenberg, Česko truchlí

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že mu bylo ctí zasedat spolu s Karlem Schwarzenbergem ve vládě. Byl významnou osobností českého exilu a české politiky posledních desetiletí, napsal Fiala na sociální síti X. Dodal, že si váží toho, jak Schwarzenberg v době totality pomáhal českému disentu a po roce 1989 se rozhodl nezištně sloužit Česku v řadě funkcí. Podle prezidenta Petra Pavla odešel velký muž, kterého měl tu čest poznat osobně.

Fiala s šéfem české diplomacie Schwarzenbergem zasedal ve vládě Petra Nečase (ODS), kam nastoupil v roce 2012 jako ministr školství. „Před pár týdny jsem ho navštívil v nemocnici a slíbili jsme si, že se sejdeme brzy u něj doma. Mrzí mě, že tu dýmku už spolu nestihneme,“ uvedl Fiala.

ČTĚTE TAKÉ: Vážil jsem si ho, vzpomíná Miloš Zeman na Schwarzenberga. Sdílel poslední společnou fotku

Předseda vlády napsal, že zprávu o úmrtí bývalého šéfa diplomacie přijal s hlubokým zármutkem. „Byl významnou osobností českého exilu a české politiky posledních desetiletí, pomáhal nám získávat respekt a dobré jméno v zahraničí. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět,“ konstatoval.

„Odešel ve všech ohledech velký muž. Služba naší zemi pro něj byla nejen kontinuitou rodu, ale naprosto přirozeným posláním,“ uvedl na sociální síti X prezident Petr Pavel o Schwarzenbergovi, kterému při příležitosti oslav svátku 28. října udělil nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva I. třídy.

Prezident speciálně vyzdvihl noblesu, moudrost, laskavý humor a evropský přesah, který bude s odchodem spoluzakladatele TOP 09 postrádat. „Bylo mi velkou ctí znát ho osobně,“ dodal.

Tagy: