Ivan Hlas exkluzivně o boji s rakovinou: Dost drsné chvíle. Hrozilo, že už nikdy nebudu mluvit

Ivan Hlas se stal na začátku ledna pradědečkem.

Exkluzivní rozhovor Martiny Jandové s Ivanem Hlasem o době, kdy byl vážně nemocný

Zpěvák Ivan Hlas v exkluzivním rozhovoru s Martinou Jandovou pro Showtime promluvil o období, kdy se léčil s rakovinou hlasivek. „Chvíli to bylo dost drsné,“ řekl hudebník. Po operaci, kterou musel podstoupit před několika lety, se mu stále špatně mluví, mnohem lépe mu prý jde zpívání. Také zmínil, jak moc důležitá je pro něj jeho rodina, prozradil, že se stal pradědečkem a nastínil, co plánuje na své sedmdesátiny.

Oblíbený český hudebník Ivan Hlas si prošel náročným obdobím. Prodělal rakovinu hlasivek, která mu byla diagnostikována v létě 2018. Kvůli zákeřnému onemocnění musel tehdy podstoupit operaci, po níž přišel o půl hlasivky. „Kdyby tam nebyla ta půlka, tak by to nešlo. Musí se semknout. Chvíli to bylo dost drsné, než se zdravá hlasivka naučila přimykat k té nemocné,“ uvedl Hlas v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Hvězda Teletubbies je maminkou. Tvář rozzářeného sluníčka ukázala fotky novorozené dcery

Z rakoviny se naštěstí vyléčil, prozradil ale, že to mohlo dopadnout velmi špatně. „Byly i varianty, že bych vůbec nemluvil. Proto moc děkuji doktorovi Tomáši Filipovskému z Ústřední vojenské nemocnice, který vymyslel postup, jak to udělat,“ vzpomínal zpěvák s tím, že v létě byl na kontrole a výsledky jsou dobré. „S panem doktorem jsme už kamarádi, říkal, že je to po pěti letech úžasné. Ve všech lékařských zprávách mám, že zpívám. Mám z toho ohromnou radost. Co jiného bych dělal? Asi bych něco psal, ale to není ono,“ dodal.

Tehdy si hudebník známý díky hitům, jako jsou například Na kolena nebo Malagelo, vůbec neuvědomoval, v jak vážné situaci se nachází. „Jsem maličko trouba, vůbec mi nedocházelo, že by se mohlo stát něco hrozného. Bral jsem to, že budu nějaký čas trochu sípat a podobně, že se to časem zlepší,“ svěřil se. Jenže nějaký čas se jeho zdravotní stav nelepšil, proto se známý písničkář stáhl do ústraní. „Bylo to nepříjemné. Přestal jsem chodit mezi lidi. Když jsem něco povídal, nikdo mě neslyšel. Mám to do nynějška, hůř se mi mluví, než zpívá. Ale zvykl jsem si, teď je to o dost lepší,“ vysvětlil.

Sedmdesátiny oslaví s rodinou a přáteli

V květnu oslaví Ivan Hlas sedmdesáté narozeniny, na to, kolik je mu let, už prý ale nehledí. „Upřímně to nepočítám. V padesáti jsem se chvílemi cítil na sto. To ale nějak přešlo a teď se cítím opravdu dobře. Říká se, že věk je jenom číslo. Samozřejmě ve třiceti to bylo dobré fyzicky, to je jasné. Sedmdesát je ale dobrých,“ řekl.

Jelikož je spíše introvert, velké oslavy k významnému životnímu jubileu nechystá. „Spíš to bude rodinné a kamarádské. Vyhnul jsem se velkým sálům a podobně, to by mě jako introverta rušilo,“ řekl. S kapelou ale přeci jen na turné vyráží. „Jedeme s kapelou šňůru, která se jmenuje Ivan Hlas 70. To mi stačí. Myslím, že se to ke mně víc hodí, než někde poskakovat a přijímat dary od cizích lidí,“ zdůraznil.

Co se týká nové tvorby, už to prý není tak snadné jako kdysi. Rozhodně netlačí na pilu a spíše dává věcem volný průběh. „S inspirací je to trošku horší. Nějaké nápady pořád mám. Musím si ale dávat pozor, abych se neopakoval. Je plno témat, které jsem nikdy nedělal, ale zjistil jsem, že ani dělat nechci. Nechávám to volně plynout. Takhle jsem to dělal vždy a pak se nashromáždilo hodně věcí. Myslím, že když to nepřijde samo, tak to hledat nebudu. Jsem velký pozorovatel a všímám si detailů,“ sdělil.

Hlas se stal pradědečkem

Ivan Hlas je otcem pěti dětí. V rozhovoru s Martinou Jandovou dokonce přiznal, že se z něho v lednu stal pradědeček. „Mám dcerku z prvního manželství, z druhého manželství mám čtyři děti. Celkem mám pět dětí. Abych to shrnul, mám šest vnoučat a jedno úplně čerstvé pravnouče. Pravnouček Toník se narodil prvního ledna. Jsem zvědavý, jak se bude mít na tomhle světě,“ rozplýval se.

Připomněl také, co všechno pro něho znamená rodina. „Je to naprostý základ. Když se to sejde, je to veliké. Je to pro mě strašně důležité. Malé děti mám odjakživa rád. Dětský pohled na svět jsem se vždy snažil udržet. Kdybych nezpíval, musel bych si na to zvyknout,“ řekl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Soukalová se v tichosti zasnoubila. Už nemám tajemství, řekla na premiéře jejího dokumentu

Tagy: