Bývalý agent KGB: Tajné služby věděly, co Rusy na Ukrajině čeká. Putin varování ignoroval

Vladimir Putin

Vývoj bojů na Ukrajině (15.3.2022)

Uvažování a chování ruského prezidenta Vladimira Putina je v poslední době častým tématem diskuzí. Bývalý agent KGB Jack Barsky, nabídl americké stanici CNN svůj pohled na Putinovo smýšlení v době, kdy se ruské útoky rozšiřují prakticky na celé území Ukrajiny.

Během pandemie se Putin podle všeho uchýlil do izolace. I fotografie bizarně dlouhých stolů a informace o tom, že si ruský prezident od lidí udržuje několikametrové odstupy, ať se jedná o zahraniční návštěvy či nejbližší spolupracovníky, ukazují, že si Putin odstup nadále udržuje. O tom, co se v hlavě prezidenta během této doby odehrává, se dá pouze spekulovat.

Jakýkoliv diktátor, ať už se jedná o Vladimira Putina nebo Adolfa Hitlera, který sám řídí celou zemi, musí naprosto bezmezně věřit sám v sebe, tvrdí Barsky. Přehnané sebevědomí ruského prezidenta totiž dokazují i další Putinovy bizarní fotografie z minulosti, říká bývalý agent a odkazuje na fotografie polonahého Putina na koni nebo snímky z hokejového utkání, kde Putin hraje proti sovětskému národnímu týmu.

Podle Barskyho vše naznačuje tomu, že Putin je člověk přesvědčený o své neomylnosti, kterému chybí schopnost sebereflexe. „Nemá v sobě ten vnitřní hlas, který by ho usměrňoval. Zkrátka si stoprocentně věří,“ uvádí.

Takový přístup se však nemusí vyplatit. „Přesvědčení, že jste vždy ten nejchytřejší člověk v místnosti, vás předem předurčuje k neúspěchu,“ tvrdí Barsky a míní, že do tohoto bodu Putin právě dospěl.

Je možné, že Putin nejprve nebral zřetel na předpovědi Federální bezpečnostní služby (FSB) ohledně ruské invaze, ale po počátečním neúspěchu několik lidí z řad FSB obvinil z poskytování špatných informací, říká bývalý agent KGB. Barsky však nevěří, že by tajné služby nevěděly, jak se Ukrajina a ukrajinský lid zachová. Domnívá se, že Putin předpovědí nedbal. „Pravděpodobně to ignoroval, protože si myslí, že vše ví nejlépe,“ uvádí na adresu ruského prezidenta.

Tagy: