Ničí ho nemoc, která zabila Grosse a Čišovského. Fotbalista Liverpoolu sdílel dojemný příběh

Smutnou diagnózu si musel vyslechnout bývalý fotbalista anglického Liverpoolu Stephen Darby. Před několika lety u něj lékaři odhalili amyotrofickou laterální sklerózu (ALS). Se zákeřnou nemocí, které podlehl například fyzik Stephen Hawking, český politik Stanislav Gross či slovenský fotbalista Marián Čišovský, nebojuje sám. Těžkosti života s chorobou sdílí na sociálních sítích.

Odchovanec liverpoolského celku se stal členem prvního týmu v roce 2008 a za Reds hrál čtyři roky. Po ukončení angažmá v severoanglickém klubu se přesunul do Bradfordu a následně do Boltonu. Jeden z posledních zápasů kariéry odehrál proti českému obránci Danielu Pudilovi. Rozjetou kariéru ale musel v roce 2018 v pouhých 29 letech předčasně ukončit.

ČTĚTE TAKÉ: Zázrak v porodnici, pak tvrdá rána. Těhotná maminka bojuje o dva životy, opět má leukémii

Lékaři mu totiž diagnostikovali zákeřnou chorobu ALS. Nemoc napadá neurony míchy a mozku a způsobuje jejich degeneraci. V důsledku toho pacienti s ALS postupně ztrácí schopnost ovládat svaly a zůstávají paralyzováni. S těžkou diagnózou ale Darby nebojuje sám.

Na sociální síti Instagram založil profil s názvem Darby Rimmer MND Foundation, jehož cílem je vybrat finanční prostředky na výzkum této choroby. Se svými sledujícími na něm také sdílí těžkosti života s ALS.

Před několika dny například zveřejnil několik fotografií, na nichž jsou vidět jeho zranění, která utrpěl poté, co ztratil rovnováhu a spadl na zem. Kvůli pádům zapříčiněným postupem jeho nemoci letos již dvakrát skončil na pohotovosti.

„Jak tělo slábne, jsou nohy náchylnější k zakopnutím a pádům. Když upadnete nebo zakopnete, nemůžete použít ruce, abyste pád zastavili. Už dva mé pády v tomto roce mě zavedly k návštěvám na pohotovosti. Pády nejsou příjemné a mají také fyzický a emocionální dopad na rodinu, která se o vás musí starat,“ napsal k příspěvku Darby.

Nemocí trpěli fotbalisté, génius i český expremiér

Náročnou nemocí trpěla i řada známých osobností. Například britský teoretický fyzik Stephen Hawking. Nemoc mu byla diagnostikovaná během studí na Oxfordu a lékaři mu předpovídali jen několik let života. Nemoc se však dařilo krotit a dožil se 76 let. Chorobou trpěl také bývalý předseda české vlády Stanislav Gross. Podlehl jí v roce 2015 ve 45 letech.

Z fotbalového světa chorobou trpěl například bývalý slovenský obránce Marián Čišovský. Hráči lékaři ALS diagnostikovali v roce 2014, podlehl jí o šest let později. Jeho poslední sportovní štací byla Viktoria Plzeň. Šestým rokem s ALS bojuje také bývalý masér české fotbalové a futsalové reprezentace Vladimír Mikuláš. Je zároveň významnou tváří organizace ALSA, která sdružuje pacienty a zdravotníky se snahou o boj s ALS.

Jak informoval Blesk, nemoc postihla také slovinského hokejistu Aleše Kranjce. Ten v minulosti nastupoval za české extraligové celky Českých Budějovic a Chomutova.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přemýšlí vaše dítě o sebevraždě? Expert popsal, jaké kroky tragédii předcházejí

Tagy: