Bývalý místostarosta Lovosic Závada dostal 12 let za pokus o vraždu. Verdikt není pravomocný

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal v pondělí na 12 let do vězení bývalého místostarostu Lovosic Miroslava Závadu. Podle rozsudku se před dvěma lety na hotelu na Litoměřicku pokusil zavraždit manžela své milenky. Muže postřelil legálně drženou zbraní do břicha.

Závada tehdy podle svých slov trávil milostné chvíle se svou milenkou, také bývalou místostarostkou Lovosic, na hotelu. Dorazila ale i nečekaná návštěva v podobě jejího manžela, který podle rozsudku vykopl dveře. „Poté přišel do těsné blízkosti pana obžalovaného a ten ho okamžitě střelil,“ uvedl soudce Martin Parolek.

ČTĚTE TAKÉ: Vražda oblíbené vychovatelky Janky otřásla Senicí. Exmanžel ji střelil osmkrát za bílého dne

Závadovi obhájci požadovali, aby byl zproštěn obžaloby. „Nastal konflikt tohoto trojúhelníku, který skončil nešťastným zraněním pana poškozeného. Nebyl prokázán úmysl poškozeného usmrtit nebo ho zranit. Z provedeného dokazování žádný motiv ani úmysl nevyplynul. Proč by to, proboha, obviněný dělal? Neměl žádnou motivaci,“ sdělil obhájce v závěrečné řeči.

Soud měl ale jiný názor. Závadovi naopak právní kvalifikaci zpřísnil na pokus o vraždu s rozmyslem a Závadovu obhajobu označil za chaotickou až schizofrenní. „Pan obžalovaný si tu zbraň připravil, vědomě ji vytáhl a použil,“ doplnil soudce Parolek. S rozsudkem se ztotožnili státní zástupce i zmocněnec postřeleného muže.

„Je vysoce nepravděpodobné, že by k výstřelu došlo náhodně. Zbraň k tomu byla připravena,“ uvedl státní zástupce Vladimír Jan.

Milostný trojúhelník z lovosické radnice

„Pan obžalovaný měl zhruba 10 až 15 minut na to, aby si vše dobře promyslel, se všemi možnými následky. Z alternativních možností neudělal nic. On tu konfrontaci vyhledal, připustil a byl ztotožněn s tím, co nastane. Můj klient si jel vyjasnit a zachránit manželství. Pokud by věděl, že pan obžalovaný má na místě zbraň, otočil by se na podpatku a odjel,“ uvedl zmocněnec poškozeného s tím, že Závada „měl v úmyslu ho zabít, zastřelit“.

Všichni tři aktéři milostného trojúhelníku se z minulosti znali z lovosické radnice. Postřelený muž podle svých slov dodnes trpí psychickými problémy. S manželkou se rozvádí. Závada má prý zbrojní průkaz už přes 20 let a údajně byl zvyklý u sebe nosit nabitou zbraň od doby, kdy ho před osmi lety přepadli.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kopání do vězňů, pošlapávání i vydírání. Soud potrestal dozorce z Valdic, dostali podmínku

Tagy:
pokus o vraždu Ústecký kraj soud trest odnětí svobody Lovosice místostarosta Krajský soud v Ústí nad Labem Miroslav Závada