Brutální vrah spal v posteli se svou matkou. V paneláku, kde žil i Zeman, ubodal historika

Původně chtěl jen žádat o radu. Možná o trochu peněz, aby neskončil se svou matkou na ulici. Jenže když Dalibor Škopán vešel do bytu známého historika, na prosby vůbec nedošlo. Ze sběratele pohlednic se proměnil v brutálního vraha, proti kterému se jeho oběti neměly šanci ubránit. Po dvojnásobné vraždě se navíc rozhodl uklidit po sobě stopy tím nejnebezpečnějším způsobem. Příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v rámci seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších tuzemských kriminálních případech.

Dalo by se říct, že Dalibor Škopán žil zvláštním způsobem. Třicetiletý muž si největší zálibu našel ve sbírání pohlednic. O život mimo byt, který sdílel se svou šedesátiletou matkou, se příliš nezajímal. Středobodem jeho zájmů byla právě maminka. S ní například sdílel i postel. Když se ho na společné spaní později ptal psychiatr, odpověděl jen, že takový spánek nebyl příliš pohodlný, jinak mu na tom nepřišlo nic zvláštního.

ČTĚTE VÍCE: Na Slovensku zabíjel medvědí recidivista. Prozradila ho značka, ženu táhl 20 metrů

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Kromě pohlednic se Dalibor Škopán zajímal o historii, architekturu a také o židovství. Právě poslední z uvedených zájmů ho dovedl do rodiny historika a odborníka na judaismus Jiřího Fiedlera. Šlo o jednoho z největších expertů v daném oboru. Fiedler bádal, psal knihy a své vědomosti uplatňoval také při práci v Židovském muzeu. Se svojí manželkou žil v panelákovém bytě v pražských Stodůlkách. Když za ním v lednu 2014 přišel Dalibor Škopán na návštěvu, o judaismu spolu ale nehovořili.

Škopán měl na srdci úplně jiné téma. Právě prožíval finanční problémy, které vyvrcholily v reálnou hrozbu, že bude muset se svou matkou opustit byt a zůstat na ulici. Sběratel pohlednic si v takové situaci nedokázal sám poradit. Střet s problémy reálného světa mimo pohlednice mu připadal neřešitelný. Navíc žil až v chorobném přesvědčení, že je tím, kdo se musí o svou matku starat, pečovat o ni a najednou ve své roli selhával. Pro radu se rozhodl jít k jednomu z mála svých přátel – historikovi Jiřímu Fiedlerovi. Podle pozdějších výpovědí chtěl původně skutečně jen radu, až později přiznal, že uvažoval o žádosti o půjčku. Zřejmě myslel, že se ho historikovi zželí a pomůže mu. Možná, že by mu nějaké peníze i sám daroval a Škopánův problém by se tak vyřešil.

Na prosbu o radu nebo půjčku ale vůbec nedošlo. Když Fiedler otevřel dveře svého bytu, vše vypadalo jako běžná návštěva. Jakmile se ale historik usadil v obývacím pokoji do svého křesla, Škopán zaútočil. Sám ony osudové minuty nedokázal policistům zcela přesně popsat. Nožem bodal do těla své oběti a řezal do krku. Takovému útoku se o mnoho starší muž nemohl ubránit. Když do pokoje vběhla historikova vyděšená manželka, potkal ji stejný osud jako jejího muže. Ani ji Dalibor Škopán neušetřil. Těla pak nechal desítky minut krvácet. Manželský pár nezemřel ihned. Podle pozdějších pitev byla příčinou smrti masivní ztráta krve.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Okradl lidi o miliardy a zmizel v luxusu. Slavného českého tuneláře nesnášel i Sean Connery

Brutální útok Dalibora Škopána vůbec nevyvedl z míry. V hlavě měl jen své finanční problémy a záchranu matky před ztrátou střechy nad hlavou. V zakrváceném pokoji začal rychle hledat cokoliv cenného. Prohledal peněženky obou manželů, sebral peníze a ze šperkovnice, kterou objevil v jednom z pokojů, vzal cennosti. Při opouštění místa činu ho ještě napadlo, že se pokusí zakrýt stopy výbuchem. V bytě, který byl vybaven elektrospotřebiči, zapnul plynové hořáky a až pak z panelového bytu zmizel. Zavražděného historika s jeho manželkou objevili později příbuzní a zalarmovali policii. K výbuchu naštěstí díky nízké koncentraci plynu nedošlo.

O případ se kromě kriminalistů také velice zajímala média. V panelovém domě, kde se vražda odehrála, totiž před svým zvolením žil prezident Miloš Zeman. Když se ho novináři na smrt jeho dvou bývalých sousedů ptali, odpověděl: „Musím vás zklamat, nespáchal jsem ji.“ Toho, kdo čin skutečně spáchal, policisté rychle objevili. Na místě totiž zůstalo mnoho stop a kriminalisté si rychle dali dohromady seznam lidí, kteří historika Fiedlera navštěvovali. Během výslechů se pak Dalibor Škopán přiznal. Následný soud přihlédl mimo jiné i k tomu, že zavražděným byla skutečně významná osobnost, která svým bádáním obohacovala celou naši společnost. Navíc byl přitěžující okolností fakt, že v ohrožení byli kvůli unikajícímu plynu všichni obyvatelé velkého panelového domu. Dalibor Škopán si proto vyslechl osmadvacetiletý trest.

Tagy:
peníze vražda vrah Miloš Zeman panelový dům Praha pohlednice rada Stodůlky Zvlášť závažné zločiny Jiří Fiedler Dalibor Škopán