Policejní instruktor radí: Jak se chovat při útoku, jako byl ten v newyorském metru?

Při útoku v neworském metru bylo zraněno nejméně 13 lidí

Bezpečnostní expert o střelbě v New Yorku

V úterý ráno se v newyorském metru ozvalo několik výbuchů a střelba. Po činu neznámého pachatele zůstalo na místě nejméně 13 zraněných. Bývalý policejní instruktor Pavel Černý popsal, jak se při podobných útocích zachovat, aby byla co nejméně ohrožena bezpečnost.

„Univerzální radou je nejdříve se krýt a potom evakuovat od křiku a střelby. Pokud to nejde, je třeba se schovat,“ sdělil Černý pro CNN Prima NEWS a dodal, že postavit se pachateli vidí až jako poslední možnost.

V takovém případě je důležité mít se čím bránit. „Paradoxně v New Yorku lidé u sebe nesmí nosit zbraně –⁠ ani například nůž, který se otevírá jednou rukou či teleskopický obušek,“ řekl Černý.

Situace bývá velmi nepřehledná. Pokud má člověk možnost použít zbraň, je třeba se podle bývalého policejního instruktora ujistit, že ji obrátí opravdu proti útočníkovi. „V nastalém zmatku to nemusí být jednoduché,“ podotkl Černý. Upozornil i na riziko při manipulaci se zbraní – dotyčný může být policií považován za útočníka.

Předcházet podobným situacím jako té v newyorském metru se podle Černého nedá. „Terorismus nezmizel. To, že někdo jakýmkoliv prostředkem chce ublížit lidem kolem, se občas stává po celém světě a nedá se tomu zabránit. Bezpečnostní složky nemohou být vždy a všude,“ vysvětlil Černý.

V případě útoku v newyorském metru byl pachatel podle svědků oblečen v oranžové vestě. „Bezpečnostní složky pak mohou mít problém s identifikací člověka. Když schová zbraň, zahodí masku a oranžovou vestu, tak splyne s davem,“ konstatoval Černý. „Bezpečnostní složky musí zvážit, zda osoba se zbraní není například nějaký detektiv či příslušník kriminální služby v civilu nebo dokonce ozbrojený občan,“ uzavřel Černý.

Tagy: