Střelba v izraelském Tel Avivu si vyžádala už třetí obět. Palestinci útočníka oslavují

Počet smrtelných obětí čtvrteční střelby v Tel Avivu v pátek vystoupil na tři poté, co vážným zraněním podlehl 35letý muž, informoval zpravodajský web The Times of Israel. Izraelská kontrašpionážní služba Šin Bet před tím uvedla, že bezpečnostní složky atentátníka zastřelily. Pravděpodobný pachatel byl dopaden v pátek ráno po devítihodinové pátrací operaci, které se účastnily stovky příslušníků bezpečnostních sborů, uvedla agentura DPA.

Čtvrteční útok se odehrál v rušné čtvrti Tel Avivu s několika bary a restauracemi. Dva lidé zemřeli ve čtvrtek a nejméně deset dalších bylo zraněno, v pátek vážným zraněním podlehl jeden muž. Za poslední měsíc se jednalo o čtvrtý útok na izraelské občany, celkově při nich zahynulo 14 lidí.

Střelba podle listu The Times of Israel začala v populárním baru Ilka. „Skryli jsme se pod stoly a lidé začali plakat, bylo to hrozné,“ řekla 34letá Evelyn Gercová, která večeřela ve vedlejším podniku.

Sedmadvacetiletý Mark Malfiev, který byl při útoku postřelen, řekl, že procházel kolem baru, když střelba začala. „Viděl jsem, jak se rozbilo okno, lidé najednou začali utíkat a já cítil, jak mě někdo zasáhl do zad,“ řekl novinářům z nemocničního lůžka. „Cítil jsem spoustu krve. Viděl jsem krev,“ dodal.

Jména mrtvých byla zveřejněna v izraelských médiích. Ve čtvrtek zahynuli dva 27letí muži – Tomer Morad a Ejtam Magini, kteří byli kamarádi od dětství. Magini měl mít dnes zásnuby. Jejich pohřby jsou naplánované na neděli. Vážným zraněním následně podlehl také 35letý otec tří dětí Barak Lufan, uvedla Ichilova nemocnice.

Palestinci teroristu oslavují

„Terorista, který provedl včerejší (čtvrteční) ozbrojený útok v Tel Avivu, byl vypátrán a zneškodněn,“ citovala agentura AFP z prohlášení bezpečnostní služby. Podle ní šlo o Palestince z okupovaného Západního břehu Jordánu, který byl zabit poblíž mešity ve čtvrti Jaffa. Militantní palestinská islamistická skupina Hamás, která vládne v Pásmu Gazy, útok pochválila, ale nepřihlásila se k němu.

Občané Džanínu v pátek uspořádali pochod na Házimovu počest. „Smrt, ne hanba,“ volali. Házimův otec byl podle izraelských sdělovacích prostředků v minulosti členem palestinské policie. Před svým domem v Džanínu řekl hebrejsky, že jeruzalémská mešita Al-Aksá bude brzy osvobozena od okupantů. „Brzo budete svědkem vítězství. Bože, osvoboď Al-Aksá od okupantů,“ řekl.

Premiér Naftali Bennett v pátek ráno jednal s bezpečnostními představiteli a nařídil, aby se zjistilo, zda Házimovi nepomáhali příbuzní. Až do odvolání zůstane zavřený severní hraniční přechod Gilboa mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu.

Ministr obrany Benny Ganc řekl, že Izrael rozšíří protiteroristické operace. „Útočníci a ti, kdo je k útokům posílají, zaplatí vysokou cenu,“ sdělil.

Netanjahu: Je potřeba „tvrdá ruka“

Šéf opozice a bývalý premiér Benjamin Netanjahu řekl, že k zvládnutí vlny teroristických útoků je zapotřebí „tvrdá ruka“.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás čtvrteční útok odsoudil a poukázal na hrozbu spojenou s „opakovanými vpády do mešity Al-Aksá a provokativními akcemi extremistických osadnických skupin“, uvedla palestinská tisková agentura WAFA .

Pátek 8. dubna je prvním pátkem postního měsíce ramadánu a očekává se velká přítomnost muslimů na poledních modlitbách. Ještě před útokem Izrael vymezil, kdo z Palestinců může do mešit na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Jde o ženy, děti do 12 let a muže starší 50 let. Není jasné, zda se to po čtvrtečním útoku ještě nezmění.

Jak upozornila agentura AP, v Džanínu je uprchlický tábor, který byl v minulosti dějištěm mnoha násilností. V dubnu roku 2002 tam bojovali izraelští vojáci proti palestinským radikálům tři týdny a o život přišlo 52 Palestinců a 23 vojáků. Dodnes ve městě provádějí Izraelci často bezpečnostní razie.

Tagy: