Bývalý ragbista jako zjevení mezi šipkaři. Kdo je namakaný čerstvý mistr světa?

Přezdívku „Iceman“ má sportovní komunita už pevně zažitou ve spojitosti s pilotem formule 1 Kimim Räikkönenem. Poslední roky na sebe ale upozorňuje také jiný „Ledový muž“. Šipkař Gerwyn Price dosáhl o víkendu vrcholu své kariéry, když získal titul mistra světa. Díky tomu bral prémii v hodnotě 500 000 liber (zhruba 14,5 milionu korun) a také post světové jedničky. O úspěšném pětatřicetiletém Velšanovi promluvil pro CNN Prima NEWS přední český hráč Adam Gawlas.

Ve finále v ikonické londýnské hale Alexandra Palace porazil Gerwyn Price „Létajícího Skota“ Garyho Andersona, který je sám už dvojnásobným světovým šampionem. Na sety zvítězil 7:3, na trůnu vystřídal Petera Wrighta a z pozice světové jedničky po dlouhých sedmi letech odsunul nizozemského hegemona Michaela van Gerwena.

K triumfu dokráčel i díky fantastickému počinu v šestém setu, který se zatím nikomu v historii mistrovství světa nepovedl. V této sadě dosáhl na průměrné skóre na tři šipky v hodnotě 136,64. Pokud jako rekreační hráči jednou várkou tří šipek „naházíte“ skóre přes 130 bodů, jde o velký úspěch. Zkuste ale tento výsledek neustále opakovat po dobu aspoň pěti minut. „To bylo něco neskutečného,“ popisuje pro CNN Prima NEWS osmnáctiletý český šipkař Adam Gawlas, který se postupně prokousává ke světové špičce.

To Price se dostal před mezinárodní terče výrazně později kvůli prostému důvodu. Až do roku 2014 byl totiž velmi úspěšným hráčem ragby. Pak ukončil kariéru. Už tou dobou si pro krácení dlouhých chvil občas zaházel šipkami, a jelikož nebyl úplně marný, začal „reprezentovat“ své domovské město Markham. Lokální úroveň byla pro Price zanedlouho málo, takže zkusil štěstí na oficiálních turnajích organizace PDC. Uspěl. A jeho progres byl bleskový.

Mezi naprostou většinou ostatních hráčů šipek od začátku působil trochu jako zjevení. Profesionálové stojící před terčem běžně svými postavami potvrzují, že u tohoto sportu není potřeba mít dokonalé tělo, ale hlavně odolnou psychiku.

To Price skrze svoji minulost ve fyzicky náročném ragby disponuje v porovnání s konkurenty takřka až kulturistickou figurou. A kdyby svalů bylo na první pohled málo, na svém dresu má namalované „břišáky“.

Na okruhu a mezi fanoušky je známý jako „Iceman“. Stejně se říká také stálému členovi seriálu formule 1 Kimimu Räikkönenovi, u něhož je „Ledový muž“ celkem vypovídající. Finský závodník platí za málo hovorného muže, který emoce dává najevo, prakticky jen když se mu nelíbí práce jeho týmu. To šipkařský „Iceman“ Price je na pódiu s terčem spíše bouřlivou sopkou. Zaťatá pěst a nadšený výkřik provází takřka každý zdařilý trojhod velšského hráče.

Právě s tím mají někteří jeho kolegové problém a berou to jako dost rozptylující faktor. „Soupeře to může rozhodit, ale jemu gesta a výkřiky pomáhají. Je to zkrátka součást jeho hry,“ podotýká Gawlas. Ten dodává, že na menších turnajích s označením Players Championship, které nejsou umístěné na „stagi“, není podobné jásání povolené. Proto se Price cítí lépe na akcích odehrávajících se na pódiu (za normálních podmínek před diváky), kde může nechat naplno promluvit emoce.

Sám Gawlas sice proti Priceovi nikdy nehrál, ale zatrénoval si s ním před svým loňským finále mistrovství světa do 23 let. A navzdory nepříjemnému vystupování Velšana při zápasech český mladík říká: „Je to fajn chlap, hodně dobře se s ním dá pokecat.“

Price, narozený v Cardiffu, je po skalpu Andersona vůbec prvním velšským mistrem světa v šipkách. A teprve desátým hráčem vůbec, který vystoupal na vrchol žebříčku. Před ním byli světovými jedničkami Alan Warriner, Dennis Priestley, Rod Harrington, Phil Taylor, Peter Manley, John Part, Colin Lloyd, Raymond van Barneveld a už zmíněný Michael van Gerwen.

„Ten pocit nelze popsat slovy,“ uvedl novopečený šampion.

Tagy:
Formule 1 vítězství CNN Prima NEWS ragby sport Kimi Räikkönen šipky Michael van Gerwen Adam Gawlas Gary Anderson Gerwyn Price mistrovství světa v šipkách šipka Angry Anderson Peter Wright Phil Taylor