Čaputová je prezidentkou USA. Americké zájmy prosazuje od rána do večera, tvrdí Fico

360° (203)

Slovenský expremiér Robert Fico se v rozhovoru pro CNN Prima NEWS rozmluvil o současné tamní vládě i prezidentce Zuzaně Čaputové. Členy kabinetu premiéra Eduarda Hegera označil za hloupé neprofesionály a sociální netvory. Čaputové zase podle Fica záleží více na amerických zájmech než na těch slovenských.

„Velkým problémem je naše paní americká prezidentka (narážka na prezidentku Čaputovou – pozn. red.), která prosazuje americké zájmy od rána do večera. Jediné, co vláda udělala, je přivítání tří tisíc po zuby ozbrojených amerických vojáků na našem území,“ kritizoval Fico v rozhovoru.

Takzvaná obranná dohoda se Spojenými státy počítá s tím, že američtí vojáci budou moci využívat infrastrukturu dvou vojenských letišť na slovenském území. Slovensko by na oplátku mohlo získat přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na jejich modernizaci.

Opoziční strany v čele s Ficem ale tvrdí, že dohoda ohrozí suverenitu země. To představitelé slovenské vlády odmítli a text dokumentu schválili před dvěma týdny. Kvůli eskalujícímu ukrajinsko-ruskému sporu z posledních měsíců navíc hrozí, že by Slovensko na své území již brzy mohlo vpustit další vojáky i policisty ze členských zemí NATO včetně těch amerických.

Šéf slovenských sociálních demokratů Fico zároveň odmítá argument, že jsou Američané spojenci Slováků. „Budou si tu moci dělat, co se jim zachce. Co má tato zrádcovská smlouva společného s naší bezpečností? Žádný vojenský konflikt nehrozí. Maximálně se dá očekávat vojenské napětí na východní Ukrajině, které tam už ale bylo,“ řekl.

Popularita Směr-SD stoupá

Tím Fico narážel na fakt, že válka na východě země mezi ukrajinskými vojáky a proruskými separatisty podporovanými Ruskem započala již v roce 2014. Fico vládu premiéra Hegera viní rovněž z toho, že si prý neumí poradit s inflací či s covidovou krizí.

„Lidé, co sedí ve vládě, jsou hloupí neprofesionálové a sociální netvoři. Na lidi kašlou, a proto mají tak nízkou důvěryhodnost. Jediným demokratickým řešením jsou předčasné parlamentní volby, které chceme vyvolat referendem. Věřím, že referendum bude úspěšné a že příští rok budou na Slovensku předčasné volby,“ předpověděl.

O předčasné parlamentní volby skrze referendum se Fico pokoušel už v roce 2021. O nové referendum sice tehdy požádalo přes půl milionu Slováků, ústavní soud ale z podnětu prezidentky Čaputové rozhodl, že referendová otázka není v souladu s ústavou, a tak vypsání referenda zakázal.

Podle posledního průzkumu agentury Median SK je Ficův Směr-SD opět nejpopulárnější stranou v zemi. Výsledky potvrdily také výrazný propad preferencí nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

Tagy: