Čaputová jmenovala novou vládu. Do čela se postaví dosavadní ministr financí Heger

Dva dny po demisi premiéra Igora Matoviče má Slovensko novou vládu, kterou vytvořila stávající čtyřčlenná koalice. Prezidentka Zuzana Čaputová ve čtvrtek dopoledne jmenovala předsedou vlády dosavadního ministra financí Eduarda Hegera a následně členy jeho kabinetu, zatím bez ministra sociálních věcí.

Matovič rezignoval na funkci ministerského předsedy jen po roce v úřadu, a to v zájmu řešení téměř měsíc trvající vládní krize, během které část koalice požadovala jeho demisi. V novém kabinetu by měl Matovič zastávat funkci ministra financí, křesla si udrží i většina ministrů končící vlády.

Prezidentská kancelář ve středu informovala, že jedno z vládních hnutí Jsme rodina ještě přehodnocuje původní nominaci na funkci ministra sociálních věcí.

Očekává se, že slovenská sněmovna vysloví Hegerově vládě důvěru. Čtyřčlenná koalice, která vznikla po volbách konaných v únoru 2020, má v parlamentu pohodlnou většinu.

Nastupující premiér Heger dříve v tomto týdnu řekl, že jeho vláda bude pokračovat v programovém prohlášení končícího kabinetu, z textu dokumentu by ale měly být vyřazené již splněné body. Matovičova vláda už například prosazením změny ústavy položila základ reformy soudnictví.

Tagy: