Děláme chybu a Rusy podceňujeme. Nebojují proti nám jen alkoholici, varuje ukrajinský generál

Podle ukrajinského generála ve výslužbě Serhije Kryvonosa by se měli Ukrajinci připravit na vleklou válku. Konflikt trvající už deset měsíců podle něj neskončí v únoru ani březnu příštího roku. Naopak. Rusové se budou podle něj snažit o další postup a v případě potřeby mobilizují další vojáky.

Bývalý zástupce tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Serhij Kryvonos v rozhovoru pro televizní kanál Espresso upozornil na to, že Rusové patří mezi nepřátele, které není radno podceňovat. „Jednou z chyb posledního půlroku je, že v médiích neustále slyšíme podceňování nepřítele. Jsou nám předkládány informace, že proti nám bojují pouze alkoholici a narkomani. Mezi tím však ke zničení nepřítele musíme mít vycvičené a vyzbrojené ukrajinské vojáky, kteří jasně vědí, jak je zničit,“ řekl Kryvonos s tím, že hlavní výhodou ruské armády jsou její lidské zdroje.

„Zmobilizovali již 300 tisíc lidí a jsou schopni zmobilizovat dalších 300 tisíc anebo klidně půl milionu,“ doplnil.

„Viděli jsme, jak přesně využívají svou taktiku zasypávání našeho území vlastními mrtvolami. V některých oblastech vrhají tolik živé síly bez ohledu na ztráty, že buď nemáme dostatek munice, nebo dostatek zbraní, abychom je zničili. Je jednodušší pochopit, že nepřítel bude postupovat, mobilizovat a cvičit své muže. Musíme se připravit na vleklou válku, která neskončí v únoru nebo březnu příštího roku,“ varoval Kryvonos.

Těžké boje mohou teprve nastat

O tom, že se Rusko neplánuje vzdát, hovořil také další velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj. V rozhovoru pro časopis The Economist přirovnal současný konflikt na Ukrajině k válkám v Čečensku.  „Ruská mobilizace zafungovala. Není pravda, že jejich problémy jsou tak strašné, že tito lidé nebudou bojovat. Budou bojovat. Car jim nařídil jít do boje, a tak půjdou bojovat,“ řekl Zalužnyj. „Studoval jsem dějiny dvou čečenských válek a všechno bylo stejné. Je možné, že nejsou tak dobře vybaveni, ale stejně pro nás představují problém. Podle našich odhadů mají v záloze 1,2 až 1,5 milionu lidí,“ doplnil.

The Economist uvedl, že Zalužnyj společně s prezidentem Volodymyrem Zelenským a velitelem pozemních vojsk generálem Oleksandrem Syrským varovali, že příští měsíce budou kritické.

Rusko podle nich soustřeďuje vojáky a zbraně a už v lednu, ale pravděpodobněji na jaře by mohlo začít novou velkou ofenzivu z Donbasu na východě Ukrajiny, z jihu nebo dokonce z Běloruska, tedy ze severu. Ruská vojska se budou snažit vytlačit ukrajinské síly z osvobozených území, a dokonce se mohou podruhé pokusit dobýt Kyjev, jako na počátku války.

Mezitím se Rusové na frontě dlouhé 1 500 kilometrů snaží podle generála ukrajinské síly vyčerpat a zabránit jim v přeskupování. Ukrajinské velení si podle Zalužného spočítalo, kolik potřebuje tanků, děl a dalších zbraní. „Na to se teď musíme soustředit. Ať mi odpustí vojáci v zákopech, ale teď je důležitější soustředit se na nahromadění zásob pro ještě více vyčerpávající a těžší boje, které mohou vypuknout v příštím roce,“ upozornil.

Tagy: