Záběry z bojů: Nejdřív zásah, pak ohromná radost. Ukrajinci rozdrtili další ruský obrněnec

Ukrajinci od vypuknutí ruské invaze zneškodnili přes tři tisíce nepřátelských tanků a také více než šest tisíc dalších obrněných vozidel. Vyplývá to alespoň ze zpráv ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil. Ukrajinci k demolování ruské těžké techniky často využívají obávaný raketový komplet Stugna-P. Nové záběry z úspěšného úderu sdílela ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty.

„36. brigáda námořní pěchoty zničila na východě země ruské obrněné vozidlo BMP raketometem Stugna-P,“ komentovala záběry stránka Ukraine Weapons Tracker, která dlouhodobě informuje o bojích na východní i jižní frontě. Z videa je patrné, že přímý zásah obrněnce okupantů ukrajinské vojáky dost potěšil.

Stugna-P je jednou z vůbec nejúčinnějších zbraní, kterou se Ukrajinci během invaze agresorovi brání. Systém se skládá z podstavce, na němž je umístěná střela v odpalovacím kontejneru a naváděcí jednotka s laserem.

K vybavení patří také řídicí jednotka připomínající notebook s malým joystickem. Ta slouží k dálkovému ovládání celé stanice. Řídicí jednotka je s odpalovacím zařízením spojena 50metrovým kabelem, a tak zatímco odpalovací zařízení je umístěno na nejvhodnějším místě, obsluha systému může zůstat skrytá.

Díky tomu obvykle nejsou vojáci, kteří raketomet ovládají, v bezprostředním ohrožení. Při navádění laserovým paprskem má Stugna-P dostřel až pět kilometrů. Bez problému dokáže zničit tanky nebo další obrněnce, ale i vrtulník, který se zrovna pohybuje pomalejší rychlostí.

Chytrý raketomet Ukrajinci do své výzbroje zahrnuli v roce 2011. Stugna-P měl být původně vyráběn především pro export do zahraničí, jeho účinnost ale Ukrajince donutila k přehodnocení původního záměru. Poprvé se významně osvědčil už v roce 2014 během bojů s proruskými separatisty právě na Donbasu.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina raketomet Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Stugna-P BMP