Čekají nás nejdražší Vánoce v historii. Připlatíme si za stromečky, cukroví i dárky

Žena u vánočního stromu

Vánoční svátky se blíží a pro většinu z nás to znamená, že se blíží i předvánoční horečka. Odborníci se však shodují, že letošní Vánoce budou výrazně dražší než ty předešlé.

Velcí pěstitelé pomalu začínají chystat stromečky na předvánoční trh. Předtím je musí nechat takzvaně vydýchat. Letos se prý můžeme těšit na dostatek kvalitních stromků v dobré kondici. „Minulý týden už někteří lidé byli na plantáži vybírat, značili si stromečky, ale jinak samostatný prodej začne koncem listopadu,“ uvedl pěstitel stromků Jaroslav Batka.

Oproti loňsku si ale za stromky trochu připlatíme. „Bude to jenom v rámci desetikorun, já osobně budu zdražovat o 50 korun,“ doplnil.

Pěkný stromeček je pochopitelně nutné řádně ozdobit. Veškeré skleněné dekorace budou také o pár desítek korun dražší. „Letošní zdražování je hlavně o polotovarech, o převozu, dopravě a energiích,“ řekla obchodní zástupkyně výrobny vánočních dekorací Monika Pokorná.

Na vánoční stromek patří nejenom ozdoby, ale také světýlka. Proto se nabízí otázka, kolik při současných cenách energie zaplatíme za jeden den svícení. Pořídíme-li si pořádný velký strom, jeden den svícení vyjde zhruba na 11 korun, ovšem vystačíme-li si se stromečkem menším, jeden den vyjde na jednu korunu.

Logistická krize

Kromě stromečků podraží i samotné dárky. „Letošní Vánoce budou nejdražší v historii a také nejchudší. To z toho důvodu, že je vysoká inflace. Zároveň bude chabý sortiment z důvodu přepravní logistické krize,“ upřesnil ekonom Lukáš Kovanda. Jedním příkladem za všechny je hrozící nedostatek elektroniky napříč všemi kategoriemi. Může se proto stát, že elektronika nebude k mání anebo si za ni výrazně připlatíme. „Tablety třeba zdražují meziročně o 20 procent,“ doplnil.

Aby byl vánoční seznam kompletní, nesmíme opomenout ani cukroví. Kilové balení bude oproti loňsku o tři stovky dražší. Ceny všech důležitých ingrediencí totiž šplhají výrazně nahoru. „Každý týden jeden z dodavatelů volá, že různé suroviny zdražují,“ uvedl Lukáš Kopecký z Antonínova pekařství.

Tagy: