Čekám telefonát od Čaputové, na řešení migrace je třeba sílu. Fico vyslal Slovensku vzkaz

Vítěz voleb a předseda strany Smer-SD Robert Fico

Robert Fico o výsledku voleb

Máme jasné plány. Čekám telefonát od prezidentky Zuzany Čaputové, řekl na tiskové konferenci vítězný Robert Fico. Se svou stranou Smer-SD dal najevo, že chce být tím, kdo sestaví novou slovenskou vládu. Rovněž podotkl, že se bude ucházet o post premiéra, aby zaručil stabilitu nové vlády. Za sebe předpokládá, že se kabinet bude formovat pár týdnů, možné koaliční partnery ale nezmínil. Prezidentka Zuzana Čaputová několik hodin poté uvedla, že vítěze voleb v pondělí pověří sestavením nového kabinetu.

„Budeme sedět v centrále Smeru a čekat na telefonát od prezidentky. Pokud nepřijde pověření na sestavení vlády, nevidíme důvod, abychom vedli rokování,“ prohlásil Fico v neděli před novináři. Směrem ke slovenské veřejnosti vzkázal, aby byla trpělivá – nový kabinet totiž nejspíše nevznikne jen tak.

Prezidentka Čaputová o pár hodin později oznámila, že v pondělí pověří vítěze parlamentních voleb sestavením nové vlády – sobotní volby vyhráli sociální demokraté (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fico opět premiérem? Jisté to nemá. Ve hře je i jiná koalice, esa má v rukou třetí Pellegrini

Prozatím si Fico nechal možné koaliční partnery pro sebe. Nejlepší karty drží strana Hlas-SD expremiéra Petera Pellegriniho. „Slovensko potřebuje uklidnit situaci,“ poukázal na napjatou atmosféru ve společnosti. Zároveň potvrdil, že se chce znovu ucházet o křeslo premiéra.

V souvislosti se svým odmítavým postojem vůči vojenské pomoci Ukrajině Fico řekl, že stanoviska jeho strany jsou neměnná a že Slovensko má jiné problémy než Ukrajinu. Nová vláda by podle něj měla obnovit kontroly na hranici s Maďarskem. Dodal rovněž, že k řešení migrace je třeba použít sílu.

Pellegrini v neděli uvedl, že stabilnější koalice by byla tříčlenná, nikoli čtyřčlenná. Většinu ve sněmovně by měly Smer-SD a Hlas-SD v případě, že by ke spolupráci získaly jednu další stranu, například nacionalistickou Slovenskou národní stranu.

Taková koalice by ve 150členném parlamentu měla 79 zástupců. Na vytvoření většinové vlády bez Smeru-SD (42 poslanců) by Hlas-SD se svými 27 poslanci potřeboval nejméně další tři strany.

„Uděláme všechno, aby vládní většina vznikla. Pokud bychom nechali Slovensko v patu, byla by to pro Slovensko tragédie,“ řekl pak Pellegrini v diskusi RTVS. Dodal, že na tahu při povolebních jednáních je vítěz voleb a že Hlas-SD nechce opakování chyb z minulosti.

Šimečka: Ficova vláda? Uděláme vše, aby nevznikla

Předseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský v Markíze řekl, že nadále platí rozhodnutí KDH nespolupracovat se Směrem-SD a že případnou změnu postoje by musel schválit příslušný orgán hnutí.

V RTVS pak Majerský dodal, že si koalici svého hnutí se Smerem-SD a Hlasem-SD nedokáže představit. KDH se vrátilo do sněmovny po dvou volebních obdobích a bude mít 12 poslanců.

Michal Šimečka, jehož Progresívne Slovensko bude v parlamentu zastupovat 32 poslanců, v Markíze zopakoval, že chce zabránit vzniku vlády Smeru-SD. Televizní debaty ale potvrdily rozdílné postoje mezi PS a KDH například na registrovaná partnerství, jejichž zavedení Šimečkovo hnutí prosazuje.

Jak hodnotí uplynulé slovenské volby lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský? Podívejte se na rozhovor níže:

Tagy: