Fico opět premiérem? Jisté to nemá. Ve hře je i jiná koalice, esa má v rukou třetí Pellegrini

Slovenský expremiér Robert Fico

VIDEO: Bouřlivá slovenská noc. Reakce vítězů a poražených i emoce ve volebních štábech

Kdo stane v čele Slovenska? S největší pravděpodobností se kormidla ujme Robert Fico a jeho vítězná strana Smer-SD. Křeslo slovenského premiéra ale nemá zcela jisté – ve hře je ještě jedna koalice, která by ho poslala do opozičních lavic. Nejlepší karty drží v rukou expremiér Peter Pellegrini a jeho strana Hlas-SD, která skončila ve volbách třetí. Naopak Michal Šimečka a druhé Progresívne Slovensko (PS) bude hledat partnery i v menších politických uskupeních, která se dostala do Národní rady. „Uděláme vše, aby Fico nesestavil vládu,“ vzkázal slovenský europoslanec na tiskové konferenci.

Slovensko má za sebou dramatickou volební noc a zemi čeká sestavování vlády. Prezidentka Zuzana Čaputová už před volbami avizovala, že sestavením kabinetu pověří vítěze hlasování, což je Robert Fico a strana Směr-SD se ziskem necelých 23 procent. „Má největší odpovědnost za další vývoj,“ poznamenala slovenská hlava státu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš blahopřeje Ficovi, druhého Šimečku pominul. Premiér Fiala naopak vymlčel šéfa Smeru-SD

Aby Fico získal většinu v Národní radě, musí mít na své straně více než 75 křesel. Nevyhnutelně tak musí přizvat ke spolupráci třetího Pellegriniho a ještě jeden politický subjekt. S PS Michala Šimečka, který skončil na druhém místě, počítat nemůže.

„Volby vyhrál Smer. Je to velmi špatná zpráva pro Slovensko. Ještě horší by byla, pokud by se Ficovi podařilo sestavit vládu. Naším cílem stále zůstává, a uděláme pro to všechno, aby se to nestalo,“ uvedl Šimečka. I podle něj bude rozhodující pro vytvoření nové vlády postoj strany Hlas-SD, který má nyní v rukou nejlepší karty pro vyjednávání o podobě kabinetu.

Šimečka nicméně řekl, že po volbách připadá v úvahu vznik jen dvou možných koalic: jedné v čele se Smerem-SD a druhé pod vedením PS. Druhý zmíněný scénář by si ovšem žádal zapojení ještě více stran, jmenovitě OĽaNO Igora Matoviče nebo slovenských křesťanských demokratů (KDH). V praxi by tak mohla vzniknout čtyřkoalice. V českých volbách ostatně existují případy, kdy spolupráce menších politických subjektů dokázala vyšachovat vítěze voleb.

Naproti tomu Fico musí rovněž sáhnout kromě Hlasu-SD po dalších partnerech. Nabízí se Slovenská národná strana (SNS), která by svým zapojením přihrála potřebný počet mandátů pro vytvoření většiny v Národní radě.

Podívejte se na počet mandátů v naší grafice

Pro lepší představu o formování slovenské koalice můžete použít interaktivní graf redakce CNN Prima NEWS. Představuje počet získaných poslaneckých mandátů v Národní radě pro každou stranu, která se dostala přes zákonem definovanou hranici. Modul s výsledky můžete přepínat jednotlivými exit polly i celkovým výpočtem křesel.

Do slovenského parlamentu se dostalo celkem sedm stran. Čtvrté místo patří koalici OĽaNO, která má devět procent hlasů. Konzervativní Kresťanskodemokratické hnutie se dostalo těsně pod sedm procent, liberální Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka mírně nad šest procent. Jako poslední se do Národní rady dostane SNS, která se udržela nad potřebným pětiprocentním prahem.

Jak na výsledky voleb reagoval zástupce vítězné strany Robert Kaliňák? Podívejte se na rozhovor níže:

Tagy:
Slovensko premiér volby koalice Peter Pellegrini Robert Fico vláda speciál Národní rada Progresívne Slovensko SMER - sociálna demokracia Slovenská národná strana Michal Šimečka