Celá Francie je kvůli islamismu v nebezpečí, napsal učitel. Dostal policejní ochranu

Samuel Paty

Vyhrožování učiteli ve Francii (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Francii loni šokoval případ Samuela Patyho, učitele z pařížského předměstí, který zemřel proto, že žáky nabádal ke svobodě projevu. Nyní se do problémů dostal učitel filozofie Didier Lemaire, také z pařížského předměstí, který se Patyho zastal s tím, že jeho město i celá Francie je kvůli islamismu v nebezpečí. Výsledkem bylo, že dostal policejní ochranu.

Slova Didiera Lemaira, učitele z města Trappes, mnohé šokovala. Výhrůžky mu začaly chodit po zveřejnění článku, kde vinil stát, že neudělal dost na ochranu učitele Samuela Patyho. Toho zabil loni v říjnu čečenský mladík za to, že ukazoval žákům karikatury proroka Mohameda.

„Francie je v nebezpečí. Nechci, abychom tu měli za několik měsíců nebo let stovky nebo tisíce Samuelů Patyů,“ sdělil Lemaire.

V třicetitisícovém městě Trappes na západ od Paříže žije velká muslimská komunita. Pochází odtud i herec známý z filmu Nedotknutelní, Omar Sy nebo fotbalista Nicolas Anelka. Učitel filozofie se obává, že je město „pro republiku už ztraceno“, a to kvůli islamismu.

„Neměl by se vydávat za učitele filozofie, když je to aktivista. Jeho popis reality, to je výmysl,“ řekl k tomu trappeský starosta Ali Rabeh. I on ovšem už má policejní ochranu. Obává se totiž pravicových extremistů.

Zákon proti radikálnímu islámu

Smrt Patyho uspíšila přípravu zákona proti radikálnímu islámu, který už prošel Národním shromážděním. „Je to zákon o svobodě, o laicitě. Není naivní, ani hysterický, je věrný republice, jejím hodnotám,“ uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin.

Tzv. laicita je ve Francii hodně vzývaná. Jde o odloučení státu od církve, zejména ve školách.

Tagy: