Hadi v kalhotách: Pašerák se v Číně nezvyklým způsobem snažil propašovat více než sto plazů

Muž pašoval v kalhotech hady.

Pašoval hady v kalhotách

Celníci v Číně před několika dny zaznamenali zajímavý úlovek, přistihli totiž pašeráka s více než stovkou živých hadů v kalhotách. Podle prohlášení čínské celní správy muže zastavili na hranici u města Šen-čen na jihu země, kam patrně přicestoval z asi 50 kilometrů vzdáleného Hongkongu. Informovala o tom zahraniční média.

Celníci ho zastavili, když se snažil proklouznout z poloautonomního Hongkongu do pohraničního města Šen-čen, uvedly podle britského webu The Guardian místní orgány.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Seniorka z Polska si z obchodu donesla hada. Vykoukl na ni při krájení celeru

„Při kontrole celníci zjistili, že v kapsách kalhot, které měl cestující na sobě, má zabaleno šest plátěných sáčků zalepených páskou,“ stojí v prohlášení celní správy. „Po otevření každého sáčku bylo zjištěno, že obsahuje živé hady nejrůznějších velikostí a barev,“ uvádí prohlášení.

Policisté zabavili celkem 104 plazů. Podle CNN se mezi nimi nacházely například korálovky sedlaté nebo užovky červené, které se v Číně přirozeně nevyskytují.

Na záběrech z kontroly jsou k vidění dva pohraničníci, kteří nahlížejí do průhledných plastových pytlů naplněných svíjejícími se červenými, růžovými a bílými hady. K incidentu mělo dojít „před několika dny“.

Čína je jedním z největších světových center obchodu se zvířaty. Úřady v posledních letech právě proti němu bojují. Zákony o biologické bezpečnosti a kontrole nemocí v zemi totiž zakazují lidem dovážet nepůvodní druhy bez povolení. „Ti, kdo poruší pravidla, budou dohnáni k odpovědnosti v souladu se zákonem,“ uvedl celní úřad. Trest pro zmíněného muže ale neupřesnil.

Čína je jedním z největších světových center pro pašování zvířat, píše The Guardian. Úřady se ale v posledních letech proti tomuto ilegálnímu obchodu snaží aktivně zasahovat. Podle zákonů o biologické bezpečnosti a kontrole nemocí nesmí lidé do Číny přicestovat s cizími živočišnými druhy bez povolení.

„Ten, kdo pravidla poruší, bude v souladu se zákonem dohnán k odpovědnosti,“ uvedla dále celní správa, aniž by blíže specifikovala, jaký trest muži s hady v kalhotách hrozí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nebezpečný hroznýš se plazil ulicemi Chodova. Metrového škrtiče museli odchytit strážníci

Tagy: