Cena benzínu dal klesá. Natankovat se dá i pod 36 korun, kdy výrazněji zlevní i nafta?

Pohonné hmoty opět zdražují.

Cena benzínu spadla pod čtyřicet korun

Pohonné hmoty dál zlevňují. Cena benzinu už v celostátním průměru spadla pod čtyřicet korun za litr. Levnější je i nafta, i když u ní není pokles ceny tak citelný. To by se ale podle analytiků mohlo díky vládním opatřením brzy změnit a ceny obou paliv by se mohly přiblížit.

Průměrná cena za litr Naturalu 95 je aktuálně 39,9 Kč. Za týden nejprodávanější benzín zlevnil o 1,18 Kč. Spadla i cena nafty, a to o 51 haléřů. Řidiči teď v průměru natankují litr za 44,7 koruny. „Je to dáno poklesem celkové poptávky ve světě, protože svět se obává, že přijde velká krize,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.

Litr benzínu pod čtyřicet korun přitom řidiči tankují poprvé od ruské invaze na Ukrajinu. „Je to lepší, než to bylo předtím, ale je to pořád moc,“ řekl jeden z dotazovaných řidičů v anketě CNN Prima NEWS.

Například Ve Veselí nad Lužnicí v Jihočeském kraji natankujete benzín za 38,9 Kč, to nafta vás bude stát 45,7 koruny. V Královehradeckém kraji, konkrétně v Milovicích u Ořic, pořídíte litr Naturalu za 35,9 Kč a naftu za 42,5 Kč. „Mám to asi 20 kilometrů, ale jedu sem pro naftu, protože je to tu nejlacinější,“ sdělil další řidič.

Řidiče, kteří tankují do svých aut naftu, zřejmě netěší propastný rozdíl mezi cenou nafty a Naturalu. „Je to kvůli tomu, že zuří plynová krize a nafta je používána částečně v průmyslu,“ vysvětlil Kovanda.

Už v říjnu by se ale ceny obou paliv mohly přiblížit. Vláda totiž prodloužila snížení spotřební daně z nafty do konce příštího roku. „Je to zejména proto, aby se udržela konkurenceschopnost s ostatními zeměmi v regionu v cenách nafty pro dopravce,“ řekl předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček. Těžit z toho ale budou všichni, kdo na naftu jezdí. Další vývoj cen určí mix několika faktorů, například vývoj cen ropy na burzách nebo situace na Ukrajině.

Tagy:
benzín Ukrajina CNN Prima NEWS Česko motorová nafta ruská invaze na Ukrajinu