Ať nám neumrznete. Lukašenko štípá dříví, prý ho chce dát Evropanům na zimu

Alexandr Lukašenko

Lukašenko štípe dříví pro Evropu na zimu

S blížící se zimou evropské státy čím dál tím více straší energetická a plynová krize. A zřejmě proto si běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko neodpustil rýpanec schovaný za netradiční nabídkou. Ve videu zveřejněném běloruskými státními médii ukazuje, jak štípá dříví. Následně v klipu říká, že ho dělá pro Evropany, zejména pak pro Poláky, „aby neumrzli“.

Běloruská hlava státu má se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem mnoho společného. Mimo jiné je to snaha působit před svým národem jako statný „moloděc“, který je zběhlý ve všem, co dělá. Lukašenko se tak naposledy předvedl při štípání dříví.

Na videu, které zveřejnila běloruská média, si Lukašenko společně s podnikatelem Sergejem Teterinem každý bere velký špalek, na který se chystají se svými sekerami. „Nenecháme přece Evropu zamrznout,“ vysvětluje Lukašenko svému kamarádovi, přičemž tvrdí, že „pomáhá svým bratrům“. Před nimi již leží naštípaná hromada dřeva, ale asi lze bezpečně usoudit, že nešlo o práci běloruského vládce.

„Pomůžeme našim bratrům. Možná, že nám na oplátku jednoho dne taky pomohou,“ říká dále Lukašenko podnikateli. Ten reaguje pochvalou. „Ty myslíš na všechny. Na celou Evropu i na celou planetu,“ poklonkuje běloruské hlavě státu. „Co jiného dělat? Vždyť jsme ve středu Evropy,“ reaguje vládce a pustí se do práce.

Lukašenko následně říká, že Evropa je aktuálně ve stavu, kdy prý bude ráda za jakoukoliv pomoc. „Evropa si teď nemůže vybírat, jestli borovici nebo břízu. Záleží jen na tom, aby byli v teple,“ pokračuje ve videu autoritářský prezident, kterému se léta přezdívalo „poslední diktátor Evropy“. Kromě toho se s Teteninem zamýšlí, jak zajistit, aby dříví došlo „k dělníkům a rolníkům, ne boháčům“.

„Hlavní je, aby (Andrzej) Duda s (Mateuszem) Morawieckým neumrzli v Polsku,“ pokračoval Lukašenko s odkazem na polského prezidenta a premiéra. Teterin přitakává: „No, jsou to přece jen naši sousedi, že?“ Lukašenkova odpověď na sebe nenechává dlouho čekat. „Ano. Možná pak přijdou k rozumu,“ poznamenal běloruský vladař.

Na jeho slova již reagoval například poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. „Co bychom mu měli říci? Měli bychom mu ukázat video nových zásob těžkých zbraní, které jsou jistě na cestě?“ otázal se se na Twitteru.

Muž velkých gest a spojenec Putina

Evropské státy aktuálně čelí rozsáhlým důsledkům energetické a plynové krize. Obě komodity v uplynulých týdnech a měsících velmi zdražily, přičemž řada vlád, včetně té české, musela přistoupit k opatřením na pomoc svým občanům.

Naproti tomu Lukašenko problémy s plynem rozhodně nemá. Stále totiž zůstává velkým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož invaze na Ukrajinu plynovou krizi v podstatě zahájila a tu energetickou značně prohloubila.

Do samotné války, kterou Kreml označuje za „speciální vojenskou operaci“, Bělorusové aktivně nezasáhli. Je však nesporné, že Rusům umožnili využívat své území u ukrajinských hranic, a to jak pro přesuny ruských vojáků, tak umístění artilerie. V běloruském pohraničí rovněž vznikly polní nemocnice pro raněné ruské vojáky. Lukašenko a jeho pohůnci byli posléze stejně jako mnozí významní Rusové zasaženi západními sankcemi.

Samotný Lukašenko je znám coby muž velkých gest. Podobně jako Putin se rád nechává fotit a natáčet při sportování nebo činnostech, které nejsou pro hlavu státu úplně typické. Mimo štípání dříví například sklízel úrodu obilí. Běloruský prezident pak stejně jako Putin má ve velké oblibě lední hokej, často jej hraje na exhibicích.

Tagy: