Jízdné zdraží, jinak se omezení dopravy nevyhneme, míní Kupka. Zlevnění u benzínek nečeká

Ministr dopravy Martin Kupka se vyjádřil ke zdražování jízdného.

Martin Kupka o zdražování jízdného

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) sice rozhodla o zastropování cen elektřiny a plynu, ale ani tak se dopadům drahých energií a pohonných hmot na dopravu nevyhneme. Od prosince již avizovaly zdražení jízdného například České dráhy. K tématu se na CNN Prima NEWS v úterý ráno vyjádřil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

S ohledem na vysoké ceny nafty a benzinu přistoupí dopravci ke zdražení jízdného. „Pochopitelně zvažujeme ten krok, který zmínil generální ředitel Českých drah, to jest zdražení jízdného. Není ale ještě jasno v tom, o kolik procent by to mohlo být,“ uvedl Kupka v pořadu Nový den s tím, že zdražení jízdného je „jediným receptem, jak ulevit v aktuální situaci a neomezovat dopravu“.

Kupka zároveň vyjádřil svoji obavu, že s opětovným poklesem cen pohonných hmot výrazně pod hranici 40 korun za litr už by nepočítal. „Já si troufnu tvrdit, bohužel nejenom u pohonných hmot, ale i u celé řady komodit, že ty hodnoty už neklesnou k předválečné výši,“ prohlásil v rozhovoru ministr dopravy. Před zahájením ruské invaze 24. února stál přitom benzin průměrně 37,43 koruny a nafta 36,39 koruny za litr. Aktuální průměrné ceny přesahují dle údajů společnosti CCS v případě Naturalu 95 hodnotu 40 korun a u nafty 45 korun.

Ministr dále konstatoval, že aktuální kroky vlády mají sice za cíl ulevit i cestujícím, ale zároveň je nutné postupovat tak, aby nebyla ohrožena stabilita rozpočtu. „Je to opravdu pečlivé a odpovědné vyvažování tak, jako to dělá každá domácnost, která se rozhoduje, na co si může v rámci rodinného rozpočtu dovolit vynaložit prostředky,“ zakončil Kupka.

Obavy mají ekonomové i opozice

Například ekonom Lukáš Kovanda na začátku září varoval, že zdražování pohonných hmot zdaleka nemusí být konec. „Na růst cen pohonných hmot bych sázel z toho důvodu, že západní spojenci zvažují uvalení dalších sankcí na Rusko a zvažují zastropování cen ropy vyvážené z Ruska,“ upozornil Kovanda s tím, že cena pohonných hmot by mohla vzrůst až na 90 korun za litr, pokud by Rusko zavřelo plynové kohouty. Analytik XTB Jiří Tyleček dodal, že s přicházející topnou sezonou nemůžeme počítat s tím, že by ceny paliv měly výraznou tendenci zlevňovat.

Vedle vlády se svým receptem na řešení drahého cestování přichází také opoziční hnutí ANO, které by dle španělského modelu přistoupilo k zavedení jízdného zdarma pro hromadnou dopravu do 50 km, a to do konce roku 2023. Zároveň s tím předseda hnutí Andrej Babiš prosazuje zavedení jízdného zdarma důchodcům a studentům do 26 let.

Tagy: