Inflace drtí české pivovary, některé jsou před krachem. Cena zlatavého moku stále roste

Plzeňské, česká klasika uvařená bavorským sládkem

Pivo by kvůli inflaci mohlo stát i 70 korun

Rekordní inflace dopadá i na české pivovary. Po problémech způsobených koronavirovou pandemií se teď potýkají s rostoucími cenami energií i surovin. Některé se tak ocitají i na hranici krachu. A roste i cena piva. Restauratéři odhadují, že by půllitr mohl stát i 70 korun.

Sotva se pivovary vzpamatovaly z pandemie, začala je drtit inflace a drahé energie. „V roce 2020 bylo asi 500 minipivovarů, ale lze očekávat že se ten počet bude snižovat, protože ten růst energií nebudou schopny zvládat,“ popsal ekonom Štěpán Křeček. „Od začátku pandemie ukončilo nebo přerušilo svoji činnost téměř 30 pivovarů,“ sdělil šéf Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich.

Ekonomická situace není jednoduchá ani pro minipivovary, proto se většina rozhodla pivo zdražit, například ve zlínských Malenovicích. „Nejvíc trápí zásadní zvýšení ceny vstupů, což jsou energie, které šly velice nahoru. To se projeví až na podzim, kdy dozraje úroda ječmene a chmele,“ řekl majitel pivovaru Malenovice Pavel Samohýl.

Důsledkem zdražování mají růst ceny za pivo také v hospodách. A nejsou to příznivé vyhlídky. Restauratéři odhadují, že by lidé za půllitr mohli časem zaplatit i 70 korun. „Už překročila oblíbená hladinka 60 korun, příští rok určitě 70 korun, bude záležet na regionech,“ uvedl Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků.

Už teď si za pivo připlatí ti, kteří mají oblibu především v prémiových nápojích. „Některé dražší restaurace těch 70 korun přeskočí, to je hranice, kterou už jsme předtím viděli,“ popsal ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák. „Rostou náklady na zaměstnance, nájmy, to když připočteme, tlak na růst ceny piva je enormní,“ vysvětlil Křeček. „Snažíme se to pivo k lidem dostat jinou cestou, na festivaly, nové hospody,“ uvedl Samohýl.

Majitelé pivovarů se tak obávají, že vysoká cena piva zákazníky odradí, a ti si tak raději nakoupí zlatavý nápoj v supermarketech, kde se cena drží stále poměrně nízko.

Tagy:
pivo energie inflace pivovar zdražování Budějovický Budvar pandemie koronaviru Petr Dvořák Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Malenovice