Pivo bude dál zdražovat. Kolik budou lidé ochotni zaplatit v hospodě za jedno od pípy?

Kde mají nejlevnější pivo?

Co na to vaše peněženka 6.6.2022

Inflace dopadá i na české pivovary, které se nyní potýkají především s rostoucími cenami energií i surovin. Oblíbený tuzemský nápoj tak nadále zdražuje. Stane se točené pivo za 70 korun brzy běžnou realitou? I o tom ve vysílání CNN Prima NEWS diskutovali ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák a spolumajitelka Unětického pivovaru Lucie Tkadlecová.

Ceny točeného Budvaru se v posledních dnech blíží 50 korunám. „Tyto ceny by v následujících týdnech měly vydržet. V řádu měsíců se ale obávám, že hranice 50 korun bude překonána,“ připustil v pořadu Co na to vaše peněženka Petr Dvořák. Za podobnou cenu jako Budvar nabízí pivo i Únětický pivovar.

Podle Lucie Tkadlecové za zdražováním piva stojí více faktorů. „Určitě je to cena vstupů. Kromě sladu a chmelu zdražila i ocel, která je nezbytná pro naše výčepní zařízení. Samozřejmě k tomu patří energie i mzdy zaměstnanců. Všechny náklady rostou,“ prohlásila.

Radikální růst vstupních cen zmínil i Dvořák, přesto se částečně snažil obavy mírnit.  „Psychologická hranice Čechů u ceny piva je velmi citlivá. Těžko říct, kde leží. Pivo v Česku ale pořád patří k nejlevnějším na světě. 70 korun za jedno točené není realitou příštích měsíců. Že tuto hranici jednou překročíme, jisté je. Netroufnu si ale říct, kdy to bude,“ sdělil.

Oba hosté v pořadu potvrdili, že se pivovary, které zastupují, snaží zvyšovat cenu svých produktů co možná nejméně. „Zatím nedošlo k překročení kritické hranice, kdy by konzumenti řekli, že toho mají dost. Naši zákazníci vzali zdražování poměrně dobře. Hranicí únosnosti pro lidi by mohlo být točené pivo za 60 korun,“ dodala.

Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha pivo do letošního června zdraží až o deset procent. Další zvýšení ceny očekává koncem léta, kdy pivovary začnou vařit ze surovin z letošní sklizně. Důvodem je, že výrobní náklady skokově vzrostly i zemědělcům, a to až dvojnásobně.

České pivovary již v minulosti výrazně zasáhla pandemie koronaviru. Podle odhadů v důsledku toho skončilo kolem 30 podniků, které se vařením piva zabývaly.

Tagy: