Aktuálně z Chorvatska: Pivo i jídlo zdražilo, řada podniků nebere karty. Jaké je moře?

Reportérka CNN Prima NEWS Alex Hrdinová mapuje situaci v Chorvatsku

Jaké podmínky momentálně panují v Chorvatsku?

Reportérka CNN Prima NEWS Alex Hrdinová informuje z chorvatského ostrova Krk o současné situaci v jedné z nejoblíbenějších dovolenkových destinací. Po pandemii koronaviru se zvýšily ceny. Někde navíc není možné platit ani kartou, ani eury, a tak je lepší vyměnit si peníze již doma.

Přestože teploty v Chorvatsku dosahují nyní k 28 stupňům, má Jaderské moře zatím jen 20 stupňů.  „Pokud tedy v následujících dnech míříte do Chorvatska, rozhodně nic nezkazíte, když si s sebou zabalíte neopren,“ informuje reportérka CNN Prima NEWS Alex Hrdinová a varuje také před mořskými ježky.

Na normální turistickou sezónu čekali ve městě Rovinj dva roky. Doposud ji ovlivňoval covid. Výsledek? Lidé si připlatí za všechno od potravin, až po oběd v restauraci. Třeba za špagety aglio olio lidé zaplatí necelých 230 korun, tomatová polévka vyjde na necelou stovku. „Bydlím tady a všimla jsem si, že co se týče pizzerií, tak přibližně o 5 až 7 kun šla pizza nahoru, cena piva šla nahoru pak přibližně o 5 kun. Dražší jsou těstoviny, rýže, chleba,“ popsala delegátka cestovní kanceláře.

Město Pula je od Rovinje vzdálené zhruba hodinu jízdy autem. Sklenička coly vyjde na 18 kun, tedy necelých 60 korun. Zdražilo se i ubytování. A to zhruba o 10 procent. Třeba noc v místním dvoulůžkovém pokoji se snídaní vyjde dvě osoby na 90 euro, tedy zhruba 2 200 korun.

Hotel patří rodině osmadvacetiletého Mattea, který v něm pracuje jako recepční. Ubytování oproti loňsku zdražili a očekává, že po přechodu Chorvatska z kuny na euro ceny opět zvednou. „Osobně si myslím, že to není dobrý krok. Pro byznys to asi dobré bude a lidé si nebudou muset měnit peníze,“ popsal Matteo.

Štáb CNN Prima NEWS zjistil, že v řadě restaurací není možné zaplatit ani eury, ani platebními kartami. A proto je důležité nosit s sebou chorvatskou měnu, tedy kuny. Například v jedné místní směnárně lze za 1 euro dostat přes 7 kun. „V tuto chvíli bereme jen kuny, ale časem se to možná změní,“ řekla místní prodavačka.

V podstatě na každém kroku je bankomat a z toho si lidé mohou vybrat peníze buď v kunách, nebo eurech. Je ale třeba dávat pozor na výši poplatku. Za výběr třeba jen 100 kun si bankomaty účtují i 40 kun. Je tedy lepší si peníze vyměnit už doma.

Pula má turistům rozhodně co nabídnout. Kromě krásných pláží je tam spousta památek. Například amfiteátr, kterému místní neřeknou jinak než aréna. V minulosti zde probíhaly gladiátorské zápasy.

Tagy: