Cena plynu kvůli omezení dodávek z Ruska stoupá. Pro evropský trh vzrostla o 20 %

Plynové hořáky

Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

Cena plynu pro evropský trh vzrostla zhruba o 20 % a dostala se nad 120 eur za megawatthodinu. Trh reaguje na omezení dodávek z Ruska.

Kolem 10:00 SELČ se cena v TTF pohybovala kolem 117 eur, a vykazovala tak nárůst o více než deset procent. Začátkem března, krátce po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, cena krátce vystoupila až na rekordních zhruba 345 eur za MWh. Před rokem se pohybovala kolem 18 eur za megawatthodinu.

Cena plynu se začala zvyšovat už v úterý, kdy Gazprom avizoval, že od středečního rána přestane dodávat plyn do dvou evropských zemí. Polsko i Bulharsko totiž odmítly za surovinu platit v rublech, jak Moskva požadovala. Polsko je na ruském plynu závislé zhruba z 50 %, Bulharsko až z 90 % své spotřeby.

Gazprom upozornil, že tok plynu do Polska a Bulharska neobnoví, dokud tyto země nepřistoupí na platbu v rublech. Podle vlád ve Varšavě a v Sofii ale Gazprom tímto požadavkem porušuje smlouvu.

Evropská unie už dříve odmítla platit za plyn v rublech. Sílí tak obavy, že Gazprom by mohl zastavit dodávky plynu i do dalších evropských zemí.

Tagy: