Zastavili jsme plyn do Polska a Bulharska, oznámil Gazprom. Rusko vydírá, zuří Evropa

Plynovod

Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

Ruská plynárenská společnost Gazprom zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech. EU chystá společnou reakci na zastavení dodávek, uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která označila krok Moskvy za pokus využít plyn k vydírání evropských zemí. Podle šéfa dolní komory ruského parlamentu Vjačeslava Volodina bylo rozhodnutí ruského Gazpromu správné a je potřeba také ve vztahu s ostatními nikoliv přátelskými zeměmi.

„Je to neoprávněné a nepřijatelné. A znovu to dokazuje, jakým je Rusko nespolehlivým dodavatelem plynu. My jsme na tento scénář připraveni,“ uvedla von der Leyenová. Členské země mají podle ní nouzové plány právě pro tuto situaci, na níž se s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu připravovaly.

V těchto chvílích podle von der Leyenové zasedá skupina expertů komise, unijních orgánů a zástupců členských zemí, která řeší podrobnosti koordinované reakce.

„Je to správné rozhodnutí, zastupitelé Státní dumy ho podporují. Bulharsko a Polsko mohly využít nabídku našeho prezidenta (Vladimira Putina) a platit za plyn v rublech,“ napsal ve středu na sociálních sítích šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. Na ruském seznamu takzvaných nikoliv přátelských zemí, na kterém do začátku března figurovaly jen Spojené státy a Česko, jsou nyní všechny země EU a dvě desítky dalších států, které nepodporují ruskou invazi na Ukrajinu.

Peskov: Nikoho nevydíráme

Požadavek platit za dodávky ruského plynu v rublech není vydíráním, prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS. Rusko podle něj obnoví dodávky plynu Polsku a Bulharsku, jakmile za ně tyto země „náležitou formou zaplatí“. Rusko zůstává spolehlivým dodavatelem energetických surovin, dodal mluvčí.

Gazprom varoval, že při nepovoleném odběru ruského plynu z tranzitních dodávek do třetích zemí tyto tranzitní dodávky sníží o objem neoprávněně odebraného plynu. Ruský podnik také uvedl, že nadále pokračuje v dodávkách plynu do Evropy přes Ukrajinu, a to v souladu s požadavky evropských zákazníků. Tyto požadavky jsou však podle něj nižší než v úterý.

Přes Polsko vede plynovod Jamal, který přepravuje ruský plyn přes Bělorusko a Polsko do Německa. Agentura Reuters informovala, že ve středu krátce před 06:30 SELČ ruský plyn do Polska ještě tímto plynovodem proudil. Také dodávky ruského plynu do Bulharska podle provozovatele bulharské plynárenské sítě Bulgartransgaz v časných ranních hodinách ještě pokračovaly.

Gazprom v úterý upozornil, že zastaví dodávky plynu ve středu v 08:00 SELČ. Polská televize TVN 24 poznamenala, že PGNiG pokládá přerušení dodávek plynu za porušení kontraktu s ruskou stranou. Polská ministryně Anna Moskwová v rozhlase řekla, že její země je připravena obejít se bez ruského plynu a případně také bez ruské ropy.

Polsko: Jsme připraveni na úplné odstřižení

„Jsme dobře připravení, plyn nedojde,“ ujistila. „V této době ještě dovážíme ropu z Ruska, ale chystáme nové kontrakty a rafinerie jsou připraveny přejít na jiné druhy ropy. Připravujeme se na to, že se plně zbavíme závislosti na ruské ropě, ale jsme připraveni i na okamžité úplné odstřižení od dodávek,“ dodala Moskwová. Podporu Polsku vyjádřil český prezident Miloš Zeman. Polsko se stalo hlavním obráncem evropských hodnot a profilující zemí v odporu proti ruské agresi na Ukrajině, uvedl.

Bulharsko již zaplatilo za dubnové dodávky ruského plynu, zastavení dodávek proto bude pokládat za porušení platné smlouvy, uvedli bulharští představitelé. Tamní premiér Kiril Petkov přerušení dodávek označil za vydírání a dodal, že jeho země nyní přezkoumává veškeré dohody s Gazpromem, včetně těch o tranzitu plynu do Srbska a Maďarska. Bulharsko doufá, že unie společně zajistí „alternativní trasy a dodávky“. „Plyn je zjevně používán jako politický nástroj,“ řekl ministr energetiky Alexandr Nikolov.

Slovensko je připraveno čelit podobným obstrukcím ze strany Ruska, jaké nyní zažívá Polsko, uvedl tamní premiér Eduard Heger. Podle něj mají slovenské plynárny SPP s Gazpromem uzavřený dlouhodobý kontrakt a za zakoupený plyn budou platit v eurech v souladu s dohodnutými pravidly a doporučeními Evropské komise. Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík dříve řekl, že splatnost další faktury za dodávky plynu pro SPP bude 20. května.

Česká vláda v tuto chvíli nemá informace ani signály, že by Česku hrozilo zastavení dodávek plynu, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Je však nutné s tím počítat, kabinet dělá kroky k tomu, aby zajistil dostatek plynu pro domácnosti i firmy. Podrobnosti ministerský předseda nesdělil. „Jsme schopni kombinací zásob a jiných dodavatelů si s tím určitě po nějakou dobu poradit. Dlouhodobě ale musíme hledat jiná řešení,“ uvedl.

Topolánek: Evropě hrozí středověk

Podle předsedy Teplárenského sdružení ČR a bývalého premiéra Mirka Topolánka by nedostatek plynu ohrozil výrobu tepla, dodávky plynu do domácností a firem, jelikož Česko je téměř ze 100 procent závislé na ruském plynu. „Už dnes víme, že pokud se odpojí ruský plyn, tak budeme krátkodobě, okamžitě totálně závislí na případných dodávkách z Německa, které má (plynu) samo málo,“ upozornil Topolánek.

V případě zastavení dodávek ruského plynu do Evropské unie by středoevropské země podle něj zůstaly prakticky bez plynu, což by mělo ničivé důsledky pro jejich obyvatelstvo. „Když někdo říká, ať rychle uzavřeme kohouty (s ruským plynem), tak vůbec netuší, o čem mluví. Návrat do středověku nepřeji vůbec nikomu,“ řekl Topolánek.

Trh na omezení dodávek z Ruska okamžitě zareagoval. Cena plynu pro evropský trh se ve středu ráno zvýšila zhruba o 20 % a přechodně se dostala až na 125 eur (3 064 korun) za megawatthodinu (MWh). Před rokem se pohybovala kolem 18 eur za megawatthodinu.

Tagy: